Nvidia își ia revanșa cu GeForce GTX 480

După multe speculații din partea fanilor, așteptatele plăci video dezvoltate pe noua arhitectură Fermi de la Nvidia au ieșit la lumină. Cu placa GeForce GTX 480, Nvidia prinde din urmă AMD-ul, reușind să recucerească poziția de a avea cea mai puternică placă video de pe piață. GeForce GTX 480 și sora ei mai mică, GTX 470, sunt totodată primele plăci de la Nvidia compatibile DirectX 11, Nvidia echilibrând și aici balanța cu AMD, în condițiile în care AMD avea deja de ceva vreme pe piață plăci compatibile DirectX 11.

GTX 480, noul monstru de la Nvidia, are 1.5GB memorie DDR5 și un GPU» cu aproximativ 3 miliarde de tranzistoare. Bestia mănâncă energie electrică pe pâine, putând fi folosită cu succes pe post de reșou. Motiv pentru care are un sistem de răcire cu tuburi, capabil să disipe căldura degajată și să mențină temperatura cipului sub limita de 105 grade Celsius admisă de specificații.

Noua arhitectură Fermi este modulară, fiind compusă din grupuri de nuclee CUDA (Compute Unified Device Architecture) asamblate în blocuri de 32 împreună cu 64KB memorie și alte componente printre care și ceea ce Nvidia numește PolyMorph Engine. Fiecare astfel de bloc se numește SM (streaming multiprocessor).  SM-urile sunt grupate câte patru în blocuri mai mari numite GPC (Graphics Processing Clusters). GPC-urile partajează 768MB de cache L2. Accesul la memoria DDR5 este controlat de șase controllere de memorie.


Placa de la AMD ce reprezintă concurența lui GeForce GTX 480 ar fi Radeon 5870 – e vorba aici despre plăci cu o singură unitate GPU, pentru că Radeon 5970, de exemplu, are două unități GPU. Și da, Nvidia a făcut tot posibilul ca GTX 480 să detroneze Radeon 5870 când vine vorba de performanță (framerate-urile obținute în jocuri surclasează 5870-ul cu 10-100%). Însă surplusul de viteză vine și cu un preț care trebuie plătit de fericitul posesor al noului monstru, și nu mă refer aici numai la partea financiară, după cum o să vedem puțin mai târziu.

GTX 480 oferă suport pentru ceea ce în engleză se numește hardware tessellation (dacă nu avem cuvinte în română n-avem încotro și trebuie să le inventăm: să-i zicem teselare hardware). Este vorba despre o tehnică ce permite divizarea cu mijloace hardware a unei suprafețe în forme (poligoane) mai mici, fără spații între ele, rezultatul final, cu concursul motorului de teselare din DirectX11, fiind o creștere vizibilă a nivelului de detaliu în imaginea generată. Facilitatea de teselare hardware ar putea însemna, deci, sfârșitul personajelor cu capete pătrățoase/colțuroase iar părul personajelor poate deveni, în sfârșit, realist. Îți poți face o idee despre realismul imaginilor redate de GTX 480 cu teselare hardware în filmulețul de mai jos:

Nu cu mult timp în urmă se vorbea despre un chip cu 512 nuclee CUDA. Până la urmă GTX 480 are numai 480 nuclee CUDA active – un multiprocesor de streaming (SM) fiind dezactivat, din motive încă neclare (posibil din cauza puterii consumate, care ar fi fost exagerată). Sora mai mică, GeForce GTX 470, vine cu 448 nuclee active (adică două SM-uri dezactivate din totalul de 16).

Spre deosebire de plăcile de la AMD care utilizează tehnologia ATI Eyefinity făcând posibilă conectarea a până la șase monitoare, noile plăci video de la Nvidia se limitează la maximum două. Ele sunt prevăzute cu două porturi DVI duale și un conector mini-HDMI (da, modernul DisplayPort a fost lăsat pe dinafară). Pentru conectarea a două monitoare pot fi utilizați oricare doi din acești conectori.

Te întrebi dacă noile plăci Nvidia au suport pentru imagini 3D despre care se vorbește atât de mult în zilele noastre? Răspunsul este afirmativ. Ai nevoie de cel puțin un ecran LCD cu o rată de refresh de minimum 120Hz în rezoluția 1920×1080 (1080p) și de o pereche de plăci din seria GTX 400 (dacă te ține buzunarul), care o să-ți poată duce până la trei ecrane care funcționează în mod full stereoscopic (3D).

Când vine vorba de wați, cipul GeForce GTX 480 este printre cele mai nesătule care au existat vreodată. La puterea de 250W pe care o consumă depășește Radeon 5870 cu 62W iar nivelul de zgomot generat de sistemul de răcire este sensibil mai ridicat. În condițiile în care GTX 480 consumă atât de mult, sistemul său de răcire este într-adevăr eficient din moment ce a permis comasarea componentelor pe o placă lungă de peste 26cm, mai scurtă însă decât Radeon 5870, ca să nu mai vorbim de 5970.

Prețul? Nvidia vinde GeForce GTX 480 la 499$ iar GTX 470 la 349$. Este un preț rezonabil pentru ceea ce pot noile creații de la Nvidia. În România au început să apară deja plăci cu noile chipseturi Nvidia produse de Asus, Gigabyte și EVGA: plăcile cu GTX 480 se vând în jur de 2000-2400RON iar cele cu GTX 470 pe la 1700RON (prețuri cu TVA inclus).

În concluzie, dacă vrei cea mai tare placă video din parcare trebuie neapărat să-ți iei un GTX 480, dar întrebarea este dacă chiar ești dispus să plătești prețul mai mare pentru placa Nvidia, pe lângă faptul că s-ar putea să te deranjeze să ai în ogradă o placă atât de gurmandă și de zgomotoasă. Asta cu atât mai mult cu cât nici 5870-ul nu e o sculă rea.

Păcat că GTX 480 a apărut abia acum, când vine primăvara, și nu astă toamnă. Că dacă tot făceam efortul să ne luăm utilajul  cu pricina ne puteam debranșa liniștiți și de la termoficare pentru că mai mult ca sigur jucăria de la Nvidia ar fi rezolvat și problema încălzirii apartamentului. :P

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Graphics Processing Unit – procesor specializat pe generare de imagini 2D și 3D care degrevează astfel de aceste sarcini procesorul principal al sistemuluiPowered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: Analize

Etichete:

Despre autor: Deși pare uneori cam supărat pe viață, de obicei se abține de la critici gratuite, preferând să publice cu preponderenţă analize obiective ale diverselor trenduri din IT. Cu toate că este o fire destul de agitată, totuși nu prea deschide gura decât când știe exact ce vorbește. După cum se poate vedea și din gravatarul lui, nu mai are toate țiglele pe casă... Umblă vorba prin sat că Şopârloiul şi TransMix ar fi una şi aceeaşi persoană.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.