Ce este un exploit?

Un exploit este un program sau o secvență de date ori de comenzi care exploatează o vulnerabilitate a unui sistem informatic în scopul de a cauza un comportament neprevăzut sau neanticipat al respectivului sistem. Asta de obicei presupune obținerea controlului asupra unui sistem de calcul sau măcar obținerea unui nivel mai ridicat de privilegii față de cel legitim. Nu sunt neobișnuite nici cazurile în care un exploit este utilizat pentru a provoca un atac de tip DoS (Denial of Service).

Exploiturile pot fi locale sau distante. Cele distante sunt de departe cele mai periculoase pentru că permit exploatarea prin rețea a vulnerabilității unui sistem, de la distanță, fără să necesite acces prealabil pe sistemul în cauză, așa cum cer exploiturile locale, al căror scop este extinderea frauduloasă a nivelului de privilegiu dincolo de cel acordat inițial de administratorul sistemului respectiv.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Glosar

Etichete:

Despre autor: Este fetiţa trupei, cea guralivă şi amuzantă; ne place s-o buzărim de câte ori avem ocazia ca s-o ofticăm, dar nu ne iese întotdeauna pentru că din nefericire ține la glumă. Atenție, deși e fată nu trebuie subestimată pentru că este deţinătoarea unor cunoştinţe solide de IT pe care ştie să le pună în ecuație ca să obțină ce vrea.


Pingbacks

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by IT4Fans România. IT4Fans România said: Ce este un exploit? @ http://ur.ly/8ly6 [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.