Antivirus – gratuit sau plătit?

Mi se pare sinucidere curată să te aventurezi pe net fără măcar un antivirus instalat şi cu semnăturile actualizate. Mai ales dacă ai Windows (adică, marea majoritate a noastră). Să nu mai vorbesc de firewall sau antispyware. Şi nu vreau să mă afund în vechea dezbatere pe tema numărului mare de viruşi care există pentru Windows. Mi-am spus părerea aici.

Logo securitate digitală

Discuţia pe tema securităţii în domeniul informatic este una foarte stufoasă, care ia în calcul pe lângă protecţia oferită de programele informatice şi nivelul de cunoştinţe pe care-l deţine utilizatorul. Eu sunt de părere că omul este veriga cea mai slabă în domeniul securităţii informatice. Adică poţi să ai un antivirus certificat NSA (National Security Agency), dacă tu îţi pui parola la mess prenumele tău (care mai este trecut în clar şi în id-ul tău), tot vei sfârşi prin a-ţi fi spart contul….

Totuşi, foarte multă lume a auzit de riscurile la care se expune fără antivirus (din cauză că au şi păţit-o mulţi), şi caută să-şi instaleze unul. Dar care? Sunt atât de mulţi viruşi încât aceştia au fost catalogaţi după mai multe criterii: mod de propagare, damage-ul care-l fac pe calculator, grad de periculozitate, etc. Asta ca să nu mai vorbim despre spyware, adware, într-un cuvant “shitware”.

Or dacă tot are balta atâta peşte, s-au înmulţit proporţional şi pescarii. Cu alte cuvinte sunt o grămadă de companii care produc antiviruşi. Sau soluţii de securitate, cum le spune mai nou (antivirus + firewall + antispyware + altele). Dar să mă întorc la antiviruşi. Aceştia sunt oferiţi, de regulă, în două versiuni: free, adică moka şi contra cost.

Ca om te gândeşti că cea mai bună protecţie ţi-o oferă ăla pe care dai banul. Pentru că gratis nu există, ieftin nu rezistă, nu? Dar nu s-ar putea să beneficiezi de protecţia maximă gratis fără să dai un ban, eh? Asta ar fi o treabă…

Uite aşa, românul nostru începe să caute mai întâi pe DC++, după aia pe torente şi dacă nu găseşte nimic nici acolo, mai insistă şi pe Rapid Share. Numai că, de ceva vreme, nu prea mai merge treaba cu Kaspersky, sau Nod32. Îţi trebuie tot mai mult timp să găseşti o soluţie pentru a te bucura de variantele pro fără să dai banii.

Dar este adevărat că antiviruşii plătiţi sunt mai eficienţi decât cei gratis? Producătorii afirmă că modulul de scanare  este acelaşi la ambele versiuni şi că diferenţele ar consta cam în următoarele:

1. suportul tehnic oferit la versiunea pro – mă lipsesc bucuros de el, oricum nu mă pun să dau telefoane prin SUA să le povestesc ălora ce-a păţit PC-ul meu din cauza lor;

2. extra-optiuni (posibilităţi de programare a scanărilor, module heuristice sau de verificare a codului site-urilor vizitate, etc), care adunate oferă o protecţie mai bună.

Deci, încercând să transform o poveste lungă într-una scurtă, eşti mai protejat cu o versiune pro decât cu una gratuită.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: AnalizeCe să aleg?

Etichete:

Despre autor: Deși pare uneori cam supărat pe viață, de obicei se abține de la critici gratuite, preferând să publice cu preponderenţă analize obiective ale diverselor trenduri din IT. Cu toate că este o fire destul de agitată, totuși nu prea deschide gura decât când știe exact ce vorbește. După cum se poate vedea și din gravatarul lui, nu mai are toate țiglele pe casă... Umblă vorba prin sat că Şopârloiul şi TransMix ar fi una şi aceeaşi persoană.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.