Bill Gates și Toshiba intenționează să construiască mini-reactoare nucleare

TerraPower home reactor see-through sectionVisul mai vechi al celor de la Toshiba de a construi un reactor nuclear capabil să furnizeze energia necesară unei case s-a mai apropiat cu un pas de realitate prin cooptarea recentă a unor nume mari la bord. Condusă de un fost director executiv Microsoft (Nathan Myhrvold) și parțial sponsorizată de Bill Gates, compania TerraPower (o subsidiară a holdingului Intellectual Ventures axat pe invenții și patentarea acestora), a început discuțiile preliminare cu Toshiba în privința unui posibil joint-venture» între cele două companii în scopul producerii unor reactoare nucleare mai sigure, mai mici și mai acceptabile social.

Reactoarele TerraPower vor fi proiectate să funcționeze subteran cu o încărcătură de uraniu sărăcit timp de 60 de ani, fără să fie nevoie ca acestea să fie reîncărcate sau combustibilul consumat îndepărtat. Pe scurt acestea vor funcționa automat, fără intervenție umană, toate procesele fiind controlate de către un super-calculator (TerraPower a anunțat recent pe siteul oficial că a înregistrat progrese în domeniul puterii de calcul, în prezent sistemele acestora reușind să efectueze într-un minut un volum de calcule care i-ar necesita unui calculator obișnuit o zi să le proceseze).

Cu toate că aceste reactoare se află momentan doar în stadiul de proiect, având în față ani buni de așteptare până la atingerea stadiului în care acestea vor putea fi produse la scară industrială precum și obținerea aprobărilor necesare (spre deosebire de fantezistele Bloom Box care deja sunt puse la treabă prin SUA), acest fapt nu l-a împiedicat pe Bill Gates să-și exprime entuziasmul cu ocazia prezentării conceptului la conferința TED 2010, prezentare al cărei videoclip îl inserez și eu mai jos (pentru cei care aud pentru prima oară despre TED și vor să afle mai multe, găsesc explicații în articolul ăsta).

Bill Gates, cel mai bogat pensionar al planetei, se declară un investitor serios în proiectele care promit să livreze energie sustenabilă(adică ieftină și cu zero emisii de carbon). TerraPower propune un nou concept de reactor nuclear denumit „Traveling Wave Reactor” (Reactorul de tip Val Călător) care se are ca principiul de funcționare un val de putere ce se propagă prin interiorul reactorului. Acest val de putere este format din două valuri (primul val produce combustibilul necesar reacțiilor nucleare iar al doilea val consumă acest combustibil), procesul transformând uraniul sărăcit în combusibil.

Videoclipul de mai jos explică reactorul de tip Val Călător și principiul de funcționare (dacă nu aveți răbdare să ascultați introducerea, săriți direct la secunda 30, de acolo începe prezentarea propriu-zisă):

Singura mea dorință în privința acestor reactoare este ca acestea să nu folosească vreo versiune de Windows pe post de sistem de operare.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

o entitate legal formată între două sau mai multe părți în scopul de a întreprinde împreună o activitate economicăPowered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.