E oficial: Google nu mai cenzurează rezultatele căutărilor făcute de chinezi

După cum a anunțat (”amenințat” în opinia unora) la începutul lunii ianuarie, Google s-a ținut de cuvânt și a încetat să mai cenzureze rezultatele căutărilor făcute de chinezi prin intermediul motorului lor de căutare care deservea China, accesabil la adresa www.google.cn. De câteva ore bune deja, adresa amintită anterior este redirecționată la adresa www.google.com.hk unde chinezii curioși pot căuta și citi informații necenzurate despre protestele din 1989 care au avut loc în piața Tiananmen sau alte cuvinte despre care guvernul de sub Marele Zid Chinezesc este convins că ar dăuna stabilității politice interne. Cred că mișcarea cu redirecționarea traficului de la google.cn către serverele lor din Hong Kong este una inteligentă, deoarece chiar dacă regiunea orașului Hong Kong se află sub jurisdicție chineză (fiind una din cele două regiuni care se bucură de un regim administrativ special, cealaltă fiind Macau), sistemul judiciar și legislativ funcționează după principiile celui englezesc, deci legal este posibil iar tehnic s-a și realizat deja.

Răspunsul autorităților chineze asupra chestiunii nu s-a lăsat prea mult așteptat și a fost transmis lumii întregi (și mai ales chinezilor) prin Xinhua, organul de presă oficial din China care a publicat o știre ce conține exact 39 de cuvinte în limba engleză cu mesajul subliminal ”Nu este nimic interesant de văzut pe aici oameni buni. Circulați, circulați…” Puțin mai târziu au revenit cu rezultatele unui sondaj conform cărora 84% din cei peste 27.000 de chinezi intevievați nu le pasă de potențiala retragere Google din China. Sigur că da, și Ceaușescu era reales cu majoritate absolută la fiecare Congres.

Voi reveni pe larg mai încolo….

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: eCrimeNoutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.