Germania spune ”Nein” și lui Mozilla Firefox

Firefox e naspaVă mai amintiți de Biroul Federal pentru Securitatea Informațională din Germania» ? Cel care i-a avertizat public pe nemți prin ianuarie 2010 să evite folosirea Internet Explorerului pentru navigarea pe internet? Biroul ăsta lovește din nou recomandându-le germanilor să se ferească de Firefox (mai exact Firefox 3.6), deoarece acesta suferă de o vulnerabilitate care permite unui hacker (mai degrabă cracker, dar așa sună comunicatul oficial) să ruleze programe de tip malware pe calculatoarele utilizatorilor. O versiune nouă de Firefox care va rezolva acest bug va fi lansată la sfârșitul lunii curente. Această versiune (Firefox 3.6.2) există deja dar este încă în faza de testare (beta). Vulnerabilitatea a fost confirmată săptămâna trecută de către Mozilla pe propriul blog unde sunt discutate probleme de securitate și a promis că noua versiune va conține patchul pentru aceasta.

Uite că nu-i mai poate nimeni acuza pe nemți că au ceva cu Microsoft și produsele lor, din moment ce nu se feresc să emite avertizări și în privința produselor open source. Sunt curios de reacția fanilor înfocați ai celebrului browser care în prezent ocupă locul doi în ierarhia celor mai folosite navigatoare pentru accesarea webului. Cei care se grăbesc să laude Firefox pe toate forumurile și blogurile unde se discută despre comparații dintre browsere și să arunce cu noroi în orice altceva care nu aduce cu o vulpiță (logoul Firefox). O atitudine ponderată ar fi aceea că nimeni nu se află la adăpost de vulnerabilități, buguri, crackeri sau chiar hackeri, la urma urmei totul ținând de o statistica numerelor (după cum am mai spus-o și în privința virușilor, aici). Sau, cu alte cuvinte, cu cât un produs este mai popular, fiind folosit de mai multă lume, cu atât acesta va atrage atenția celor interesați să afle date despre noi fără voia noastră.

Bineînțeles că soluția cea mai simplă ar fi evitarea temporară a lui Firefox și migrarea cu tot calabalâcul în curtea celor de la Opera sau Chrome. Lucru care pare de bun simț la prima vedere, numai că nimeni nu poate garanta că vreo versiune curentă de browser a concurenței este blindată din punct de vedere a securității și nu-i va fi descoperită vreo vulnerabilitate în viitor. Pentru că produsul software (și nu numai) perfect pur și simplu nu există. Acesta este și motivul pentru care mă uit foarte repede și în diagonală peste testele comparative de viteză dintre browsere. Pentru că un browser adevărat înseamnă atât de multe în plus față de viteză. Desigur, viteza este importantă, dar nu primordială. Pentru a fi reușit un navigator web mai trebuie să ofere simultan stabilitate, securitate, posibilități generoase de personalizare și să fie în același timp econom cu resursele calculatorului (în special memoria RAM și CPU-ul), ca să numesc doar câteva aspecte. Normal că începătorii care citesc articolul despre Opera 10.5 unde se afirmă că este cel mai rapid navigator web din lume la ora actuală se vor grăbi să-l descarce și să-l încerce, lucru care nu e rău dacă nu uită că viteza nu este totul. În jurul fiecărei noi versiuni de browser se face reclamă doar la capitolul ”creșteri la capitolul viteză”, de au ajuns ca rezultatele acestor teste să ne fie vânturate pe sub nas la fel ca numărul pixelilor din cazul camerelor foto digitale (după cum a comentat Șopârloiul aici).

Să nu mai amintesc că fiecare utilizator care a depășit faza începătorului într-ale calculatorului și-a customizat browserul după bunul plac cu o mulțime de pluginuri, add-onuri, extensii și o mulțime de bookmarkuri (noroc că în ultimul timp s-au făcut progrese la sincronizarea acestora între diferite browsere sau calculatoare). Deci migrarea nu este o soluție convenabilă… Cum bănuiesc că nici renunțarea la internet până de Ziua Păcăliciului nu este. În cazul ăsta nu ne mai rămân prea multe alternative la dispoziție. În afară de a ne încrucișa degetele și să sperăm că nu vom fi chiar noi ”aleșii”.

Update: Firefox nu a rămas imună la recomandările germanilor și a lansat astăzi versiunea 3.6.2 care nu mai conține vulnerabilitatea amintită anterior. Deci, dați fuguța pe siteul oficial și instalați-vă ultima versiune.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (abreviat: BSI) este agenţia guvernamentală germană care se ocupă cu managementul sistemelor informatice şi securitatea comunicaţiilor pentru guvernul German (un fel de STS – Serviciu de Telecomunicaţii Speciale nemţesc). Competenţele acestei agenţii sunt impresionante şi includ testarea securităţii aplicaţiilor software, protecţia infrastructurii de telecomunicaţii, securitatea în internet, tehnici anti-spionaj informatic, criptografie, emiterea de certificate privind securitatea unor produse şi acreditarea laboratoarelor de teste. Sediul acesteia este în Bonn şi are peste 400 de angajaţi.Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: eCrimeNoutăţi

Etichete:

Despre autor: A avut o copilărie nefericită, lucru care se pare că l-a marcat pe viață. E cel mai în vârstă din echipa IT4Fans și, după cum îi sugerează şi ID-ul, cârcotește (pertinent, sper) pe marginea problemelor sâcâitoare din zona IT-ului. Nu poți purta cu el nicio discuție fără să-ți verse în cap toate frustrările lui, dar cu toate astea e un fârtate de nădejde și nu te lasă la greu.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.