Stocarea datelor pentru un miliard de ani?

nanotuburi de carbonDeşi multă lume este preocupată de problema stocării datelor pe termen lung, progrese notabile în acest domeniul nu s-au înregistrat recent. Majoritatea hard diskurilor noastre încep să uite informaţiile stocate după vreo 30 ani (situaţia este mai îngrijorătoare în cazul CD/DVD-urilor unde perioada de stocare variază între 3 şi 5 ani, depinzând de condiţiile de stocare – lumină, umiditate, câmp electromagnetic etc -).

O echipă de cercetători ai Universităţii California ne propune o abordare diferită a problemei prin folosirea unui cristal de fier de mărimi microscopice plasat în interiorul unui nanotub de carbon (vedeţi, nu v-am spus eu că nanotehnologia ne va scoate din rahat?). Prin aplicarea unui semnal electric de doar câţiva volţi, nanocristalul de fier se mişcă înainte şi înapoi în lungul nanotubului, consemnând astfel o stare binară de “0″ sau “1″ în funcţie de poziţia acestuia.

Deşi aceasta este în prezent doar o soluţie teoretică, oamenii de ştiinţă care au descoperit-o sunt încrezători că într-o bună zi vom putea stoca 25 de DVD-uri pe un dispozitiv de mărimea unui timbru, scăpându-ne de travaliul copierii la intervale regulate a preţioaselor noastre poze şi filme de pe un HDD vechi pe unul nou.

schemă nanotuburi carbon binare

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.