De ce există atât de mulţi viruşi pentru Windows?

Pe scurt, pentru că este sistemul de operare dominant de pe piaţă, rulând în prezent pe aproximativ 85% din calculatoarele care se leagă la net pe lumea asta.

Şi toată explicaţia rezultă dintr-o statistica simplă: accesează orice warezărie (warezărie: “loc din internet de unde-ţi poţi procura, pe lângă muzică şi filme gratis, şi programe software piratate”), şi vei observa că, pe primele locuri din topul celor mai căutate cuvinte sunt, aproape invariabil, următoarele: Microsoft Windows (XP, Vista si mai nou, 7), Microsoft Office, Nero Burning Rom, Kaspersky Antivirus şi altele din aceeaşi zonă.

Încearca sa gasesti un serial sau un keygen pentru un produs software folosit în lumea medicală, sau de către proiectanţii de avioane, submarine sau chiar navete spaţiale. Nu-l vei găsi, pentru că numărul celor care folosesc este mic, infim, faţă de produsele Windows.

Merită amintită aici şi chestiunea securităţii. Prejudecata principală este că Windows-ul e un sistem de operare care stă foarte prost la securitate, fiind iniţial conceput pentru a uşura interacţiunea utilizatorului cu calculatorul. Prin iniţial, mă refer la primele versiuni. Pentru că, odată cu apariţia XP-ului (care are la bază principiile de securitate ale familiei Windows NT), şi în special Service Pack 2, lucrurile s-au schimbat radical în bine. În prezent există o sumedenie de concursuri care au ca obiectiv “spargerea” unui sistem de operare (de regula, între Windows, Mac OS şi ceva versiuni de Linux), dar discuţiile în privinţa căştigătorului sunt aprinse.

La urma urmei, un sistem de operare este atât de sigur cât îi permite administratorul acestuia. Eu ştiu un calculator care rulează Windows 95 de 13 ani şi funcţionează impecabil. Cu doua completări:

1. respectivul calculator nu are unitate floppy sau vreo modalitate de conectare la reţea;

2. este conectat la un scaner şi doar pentru asta este folosit: pentru scanări de documente.

Şi cu exemplul ăsta cred că mi-am susţinat punctul de vedere.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: AnalizeeCrime

Etichete:

Despre autor: A avut o copilărie nefericită, lucru care se pare că l-a marcat pe viață. E cel mai în vârstă din echipa IT4Fans și, după cum îi sugerează şi ID-ul, cârcotește (pertinent, sper) pe marginea problemelor sâcâitoare din zona IT-ului. Nu poți purta cu el nicio discuție fără să-ți verse în cap toate frustrările lui, dar cu toate astea e un fârtate de nădejde și nu te lasă la greu.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

 1. webber spune:

  ai sa imi dai si mie o cheie pentru Windows 7, ca ma tot intreaba Misrosoft de ieri ca sa il confirm :) daca ai, da-mi si mie un mail. thanks.

 2. Bursucul spune:

  Prietene, îmi pare rău dar nu am la îndemână o cheie validă de Windows 7…


Pingbacks

 1. [...] întreaga lume. Motivul acestei căderi se datorează unei acțiuni internaționale împotriva „warezăriilor” de prin Europa pusă la cale de polițiile din 14 state. Poliția a efectuat mai multe raiduri [...]


Trackbacks

 1. bagamare.ro spune:

  De ce există atât de mulţi viruşi pentru Windows? | IT4Fans – te ajută să te miști în IT!…

  Pe scurt, pentru că este sistemul de operare dominant de pe piaţă, rulând în prezent pe aproximativ 85% din calculatoarele care se leagă la net pe lumea asta….

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.