Nasul: noua direcție în biometrie?

De când pe plaiurile mioritice se vorbește despre pașapoartele biometrice, relativ recent introduse și la noi, o mare parte dintre concetățenii noștri au avut ocazia să-și demonstreze nivelul de cultură (sau lipsa ei) participând cu însuflețire la norul mistic care s-a creat în jurul acestor pașapoarte. În presă au curs râuri de cerneală pe tema asta, mulți oameni și-au pierdut timpul cu un subiect steril» neglijând alte lucruri mai importante, dar măcar s-a popularizat noțiunea de biometric și implicit de biometrie, despre care o să discutăm puțin astăzi.

Biometria este știința care oferă metode de a recunoaște oamenii pe baza unor caracteristici intrinseci, fizice sau de comportament. Hitler a folosit biometria ca pe un instrument care l-a ajutat la implementarea politicilor lui rasiste, în schimb în domeniul IT biometria este utilizată pentru identificarea indivizilor în scopul de a realiza controlul accesului la sistemele informatice.

Până în prezent biometria din sistemele de control al accesului era axată pe scanarea irisului ochilor și a amprentelor digitale, însă rezultatele recente ale unor cercetători britanici de la universitatea Bath arată că nasul poate fi o metodă de identificare chiar mai bună. Cercetătorii au scanat nasurile în 3D și le-au caracterizat după mai multe particularități. Ei au identificat șase tipuri de nasuri: nas roman (acvilin), nas grecesc (drept), nas nubian (lat, cu nări largi), nas de șoim (încovoiat), nas scurt, nas orientat în sus.

Potrivit Dr. Adrian Evans de la universitatea Bath, “Nasurile sunt trăsături faciale proeminente iar utilitatea lor în biometrie este încă în mare măsură neexplorată”. “Urechile au fost analizate în detaliu, ochii au fost și ei examinați în scopul recunoașterii irisului însă nasul a fost neglijat”.

Cercetătorii au utilizat un sistem numit PhotoFace în scopul scanărilor tridimensionale ale nasului. Au fost identificate câteva tipuri de măsurători pe baza cărora pot fi recunoscute nasurile iar echipa a dezvoltat software de recunoaștere pe baza acestor parametri.

Până în prezent s-a lucrat pe un număr mai redus de nasuri (inițial 40, apoi 160), momentan se lucrează la dezvoltarea bazei de date cu nasuri pentru a putea verifica dacă softwareul reușește să identifice indivizii dintr-un grup mai mare de persoane, inclusiv să distingă rudele din cadrul aceleiași familii.

Dr. Evans adaugă că “Aceste lucrări preliminare nu se ridică încă la nivelul performanțelor identificării irisului iar utilizarea nasului în biometrie are avantaje și dezavantaje”. “Nu există nicio parte componentă a feței care din punct de vedere biometric să fie optimă sub toate aspectele. Irisurile au un potențial foarte ridicat însă în cazul lor este dificilă o scanare foarte precisă, scanare care poate fi afectată de pleoape sau ochelari. Iar în legătură cu urechile, ele sunt adesea (parțial) acoperite de păr, mai ales în cazul femeilor. Desigur că se poate întâmpla să existe o fractură a nasului sau subiectul să poarte un nas fals. Chirurgia plastică a nasului trebuie și ea luată în considerare, deși șansele ca cineva să treacă prin chirurgie plastică în scopul schimbării identității sunt reduse. Irisurile sunt foarte potrivite pentru recunoaștere dar pot și ele fi alterate folosind picături care cauzează dilatarea pupilelor și care schimbă complet aspectul irisului. Niciuna dintre tehnici nu este infailibilă.”.

El a mai adăugat că tehnicile de biometrie nazală sunt în mod sigur valoroase, posibil cu rezultate optime în cazul combinării lor cu alte metode de identificare.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Se pare că cifra 6 din așa-zisul număr al fiarei, 666, număr care ar fi conținut în celebrul cip inclus în pașaport, este de fapt 5, care reprezentată în baza 2 este 0101. Cifra 5 repetată de mai multe ori corespunde, deci, unui șir alternativ de biți 0 și 1 (010101010…), secvență folosită în mod repetat și în codurile de bare de pe produsele pe care le cumpărăm din magazine pentru a ajuta scannerul să se sincronizeze cu codul cititPowered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.