Nokia vs. Apple războiul patentelor: update nr. 2

Nokia goes after Apple logoAparent suntem încă la ani (lumină) depărtare de soluţionarea conflictului Nokia/Apple pe tema standardelor patentate încălcate şi a sumelor de bani care trebuie achitate. Au trecut 6 luni de când Nokia a dat prima în judecată Apple pentru folosirea gratuită a unui număr de 10 standarde în iPhone cerând plata unor daune, iar cele două părţi abia acum încep să poarte discuţii pe tema obiectului procesului (adică pe ce se vor certa/judeca). Încerc să fac o mini-recapitulare pe scurt a firului poveştii de până acum: standardele invocate de Nokia se află la baza funcţionării wireless şi pe partea de telefonie smartphoneului Apple. Conform practicilor din domeniu, Nokia trebuie să licenţieze aceste standarde (adică să acorde dreptul de folosire a lor) oricui solicită acest lucru în schimbul unor sume de bani, dar nici aceste practici nu sunt dăltuite în piatră deoarece Nokia poate negocia acordarea unor astfel de licenţe şi separat iar în cazul Apple, compania finlandeză a dorit să încheie o înţelegere care să permită un schimb de licenţe inter-companii (practic un troc, Nokia urmând să poată folosi standarde patentate de Apple în domeniul tehnologiei ecranelor tactile – touchscreen – iar Apple pe cele invocate acum de Nokia în proces).

Apple a răspuns negativ iar acum totul a degenerat în 3 procede distincte (din care unul este suspendat), oamenii din Cupertino pretinzând că Nokia este vinovată de încălcarea contractului deoarece a refuzat să acorde licenţele în nişte termeni contractuali acceptabili. Voi aţi înţeles? Că eu nu sunt foarte sigur… Oricum toată polologhia asta ne aduce la timpul prezent când Nokia a solicitat instanţei de judecată să nu ia în considerare pretenţiile Apple vis-a-vis de încălcarea contractului, motivând că acestea nu sunt altceva decât o încercare de distragere a atenţiei de la obiectul principal şi iniţial al procesului (standardele Nokia folosite fără plata unei licenţe), iar termenii de acordare a licenţelor oferiţi de Nokia sunt nedrepţi pentru simplul motiv că aceştia nu convin lui Apple. Pe scurt: în procesul Nokia/Apple ce are ca obiect folosirea de către ambele companii a unor standarde fără plata unor licenţe nu este de fapt vorba despre aceste standarde ci dacă ar trebui sau nu să existe un proces separat care să aibă ca obiect încălcarea unor termeni contractuali, iar răspunsul la această întrebare nu va fi aflat pentru cel puţin câteva luni de acum înainte. De fapt, Reuters tocmai a anunţat că primul termen de judecată a fost stabilit undeva pe la mijlocul anului 2010, deci mai bine transform lunile alea în ani. Chestiunea este foarte simplă de rezolvat…

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: A avut o copilărie nefericită, lucru care se pare că l-a marcat pe viață. E cel mai în vârstă din echipa IT4Fans și, după cum îi sugerează şi ID-ul, cârcotește (pertinent, sper) pe marginea problemelor sâcâitoare din zona IT-ului. Nu poți purta cu el nicio discuție fără să-ți verse în cap toate frustrările lui, dar cu toate astea e un fârtate de nădejde și nu te lasă la greu.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.