Cazul Google vs. China: update nr. 4

google chine cenzorshipUltimele noutăţi despre conflictul dintre Goole şi China sugerează că ambele tabere sunt hotărâte să îşi păstreze poziţiile iniţiale. Deşi momentan Google mai cenzurează rezultatele motorului lor de căutare existent pe piaţa chineză (google.cn), Eric Schmidt a declarat zilele trecute că “ceva se va întâmpla curând” în privinţa Chinei, lucru care a pus paie pe focul zvonurilor ce indică că această cenzură va fi eliminată, poate chiar începând cu această lună.

Li Yizhong, ministrul Industriei şi Tehnologiei Informaţiei din China a răspuns că oricine nu respectă legile chineze este considerat ca fiind neprieten şi iresponsabil şi va suporta consecinţele, iar dacă Google va pleca din China piaţa internetului îşi va continua dezvoltarea. Li a insistat că guvernul trebuie să cenzureze conţinutul internetului accesabil de către cetăţenii chinezi în scopul protejării drepturilor acestora şi a ţării, pentru că dacă există informaţii ce poate afecta stabilitatea (ţării) sau a cetăţenilor, acestea trebuie blocate (??? – recunosc că nu am prins tâlcul acestei afirmaţii).

Un sondaj efectuat pe un eşantion de circa 700 de oameni de ştiinţă din China indică faptul că aceştia ar întâmpina greutăţi majore în activitatea lor dacă nu s-ar mai putea folosi de motorul de căutare Google (în prezent peste trei sferturi dintre aceştia folosind Google ca unealtă principală de căutare a informaţiilor pe internet); de asemenea 78% dintre aceştia au fost de părere că şi activitatea lor de colaborare internaţională ar avea de suferit de pe urma retragerii lui Google din China, un om de ştiinţă afirmând că munca de cercetare fără Google ar fi ca “viaţa fără curent electric” (eu sper ca autorităţile chineze să nu afle numele acestuia pentru a-i oferi o mostră de viaţă fără lumină).

Pentru a convinge partea chineză că vorbeşte serios Google a oprit amânat lansarea pe piaţa chineză a anumitor smartphoneuri cu Android şi a anulat un eveniment programat a avea loc în ţara Marelui Zid Chinezesc, lucruri care nu au impresionat foarte tare oficialităţile locale. Între timp Motorola (producătorul respectivelor smartphoneuri cu Android anulate de către Google) a anunţat că telefoanele inteligente pe care le va vinde în China vor avea presetat motorul de căutare Bing, asta după ce Microsoft a declarat că nu intenţionează să se retragă de pe piaţa chineză iar Baidu de abia aşteaptă să se bată cu ceilalţi pentru o bucăţică din golul lăsat de o eventuală retragere Google.

Eu sper ca acest conflict să nu aibă un deznodămând plictisitor (pentru noi, restul lumii cel puţin), constând în aceea că Google va continua să lucreze cu diferite agenţii individuale şi sectoare din China cenzurând sau necenzurând rezultatele motoroului său de căutare după cum se înţelege cu acestea (practic acelaşi Google să-ţi afişeze rezultate cenzurate sau necenzurate în funcţie de adresa IP a calculatorului de pe care efectuezi căutarea).

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.