Twitter adaugă geolocaţia, un nou trend?

twitter geolocation mock-upCu câteva zile în urmă Twitter a testat pentru câteva ore o nouă facilitate pe siteul lor oficial şi anume, geolocaţia (posibilitatea ca un ciripitor să adauge manual locaţia de unde scrie pe Twitter), iar acum aceasta este anunţată pe blogul oficial Twitter. Geolocaţia este implicit dezactivată, pentru activarea acesteia fiind necesară navigarea în meniul Twitter Account Settings, unde se pot face mai multe setări în privinţa acesteia (adăugarea manuală a locaţiei prezente, afişarea locaţiei pentru toate tweeturile în mod automat sau opţiunea de a selecta manual în timpul scrierii tweetului dacă locaţia să fie afişată sau nu precum şi nivelul de vizibilitate – coordonatele exacte, cartierul sau oraşul – a locaţiei prezente faţă de ceilalţi followers Twitter).

Această opţiune a fost disponibilă pentru Twitter prin API» încă din noiembrie 2008, numai că cei care vroiau să se bucure de avantajele acesteia trebuiau să folosească o aplicaţie desktop dedicată (ca TweetDeck sau Seesmic de exemplu, dar mai sunt şi altele) pe interfaţa web nefiind activată până de curând.

Tweeturile care au fost etichetate cu o locaţie au o iconiţă chiar în dreapta sursei; când este aşezat mouseul peste iconiţă, ea se colorează în albastru iar dacă este executat click pe aceasta apare un o mini-fereastră Google Maps în care este indicată locaţia de unde a fost trimis tweetul cu pricina, după cum se poate vedea în fotografia de mai jos:

Twitter location image

În prezent această opţiune funcţionează doar pe Firefox 3.5 şi Chrome pentru Windows şi a fost făcută disponibilă mai întâi pentru utilizatorii din SUA. Destul de ciudat, dacă postezi un tweet cu locaţia activată, aceasta nu este afişată în TweetDeck sau Seesmic. De asemenea, nu funcţionează de pe siteul mobil Twitter şi nici de pe iPhone (probabil mai trebuie finisată puţin).

Geolocaţia se pare că devine trendul anului 2010, judecând după mărimea valurilor făcute de Google Latitude (mai ales cu Google Buzz) şi după viteza cu care celelalte companii se grăbesc să o implementeze (Facebook va anunţa varianta sa de geolocaţie săptămâna viitoare, în timp ce la alte nume grele ca Foursquare, Gowalla, Brightkite sau Loopt geolocaţia se află în diverse stadii de implementare). Este convenabil şi util ca oamenii să poată vedea localizarea celorlalţi prieteni pe o hartă, mai ales în cazul unor servicii care sunt concentrate atât de mult pe ce se întâmplă “acum” (ca Twitter), plus că reclamele contextuale afişate pot fi mult relevante în raport cu cerinţele de moment ale potenţialului client.

Pe mine mă intrigă un singur lucru: a ieşit un scandal monstru pe tema introducerii de paşapoarte sau cărţi de identitate care conţin chipuri digitale; îmi amintesc că un argument contra acestora era posibilitatea (naivă/fanstatică/prostească/infim de puţin credibilă) ca guvernul să te poată urmări şi localiza non-stop. Iată că oamenii sunt dispuşi să-şi facă publică locaţia de bună-voie şi nesiliţi de nimeni, doar de dragul de a socializa şi a nu se simţi singuri…

Share on Facebook
Share on LinkedIn

application programming interface - reprezintă o interfaţă implementată de un program software pentru a facilita interacţiunea cu alt program software, spre deosebire de interfaţa cu utilizatorul care facilitează interacţiunea dintre oameni şi calculatoare. API este implementată de către aplicaţii, biblioteci sau sisteme de operare, pentru a determina vocabularul şi standardul apelurilor pe care programatorul trebuie să le dezvolte pentru a folosi serviciile oferite de către program. Poate include specificaţii pentru rutine, structuri de date sau protocoale folosite pentru a realiza dialogul între consumator şi implementator-ul API.Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: NoutăţiTrenduri

Etichete:

Despre autor: A avut o copilărie nefericită, lucru care se pare că l-a marcat pe viață. E cel mai în vârstă din echipa IT4Fans și, după cum îi sugerează şi ID-ul, cârcotește (pertinent, sper) pe marginea problemelor sâcâitoare din zona IT-ului. Nu poți purta cu el nicio discuție fără să-ți verse în cap toate frustrările lui, dar cu toate astea e un fârtate de nădejde și nu te lasă la greu.


Pingbacks

  1. [...] după ultimele estimări). Chiar și Twitter a început să ofere de la începutul anului trecut posibilitatea de a seta locația de unde a fost postat un tweet dar valurile făcute de această facilitate au fost destul de [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.