Sun vs. Apple sau Schwartz vs. Jobs

proiectul interfetei 3D conceput de Sun - Looking GlassNu cred că mai trebuie să fac o prezentare vreuneia dintre cele două companii. Totuşi cine e curios să afle mai multe despre Sun o poate face citind aici iar despre Apple cred că deja există câteva zeci de articole pe acest site deşi dacă nu ai auzit de iPhone recomand să începi de aici. Jonathan Schwartz este unul dintre foştii CEO ai companiei Sun Microsystems (achiziţionată de Oracle), iar Steve Jobs este pe co-fondatorul şi actualul comandant suprem Apple.

Conform unui articol publicat ieri pe blogul personal, Jonathan Schwartz îşi aminteşte despre un schimb de replici interensant avut cu Steve Jobs prin 2003. După ce Sun a prezentat publicului proiectul Looking Glass - Oglinda» , Johathan Schwartz a fost sunat de Steve Jobs care i-a spus că acest proiect încalcă flagrant IP-ul lui Apple (IP=Intellectual Property – proprietate intelectuală alcătuită din patente, mărci comerciale şi copyright), încheind discuţia cu următoarea afirmaţie:

Dacă vei comercializa acest produs, te voi da pur şi simplu în judecată.

Iată care a fost răspunsul lui Schwartz, pe atunci CEO la Sun:

Steve, ţi-am urmărit ultima prezentare iar Keynote arată identic cu Concurrence – ai drept pe proprietate intelectuală asupra acestuia?

Concurrence a fost o aplicaţie de prezentare produsă de către Lighthouse Design, o companie achiziţionată de către Sun în 1996. Lighthouse a produs mai multe aplicaţii pentru NeXTSTEP, sistemul de operare bazat pe Unix care a devenit piatra de temelie pentru toate produsele Mac după ce Apple a cumpărat NeXT în 1996. Steve a folosit Concurrence timp de câţiva ani buni iar după ce Apple şi-au construit propria aplicaţie de prezentare era evident de unde s-au inspirat.

Iar ultima oară când am verificat, Mac OS avea la bază Unix. Cred că şi Sun are câteva patente…

Răspunsul lui Steve Jobs nu a mai venit niciodată. Jobs a realizat că Sun are în spate un portofoliu impresionant de standarde patentate şi a lăsat-o mai moale cu ameninţările. Looking Glass nu a văzut niciodată luminile rampei de lansare, motivul real nefiind neapărat ameninţarea lui Apple ci mai degrabă faptul că Sun este o companie orientată spre domeniul serverelor (enterprise) şi mai puţin înspre calculatoarele personale (desktop), pe scurt fiind doar un exerciţiu de imagine.

Problema din zilele noastre e că HTC (sau Google) nu stau la fel de bine în domeniul proprietăţii intelectuale când vine vorba de smartphoneuri…

Inserez mai jos un clip de prezentare pentru Looking Glass – chestia interesantă începe de la minutul 2:00

Share on Facebook
Share on LinkedIn

o interfaţă 3D revoluţionară care avea puncte comune cu cea folosită de Mac OS X; multe dintre caracteristicile acestei interfeţe au fost implementate în unele distribuţii curente de Linux; mai multe detalii aiciPowered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: eCrimeNoutăţi

Etichete:

Despre autor: A avut o copilărie nefericită, lucru care se pare că l-a marcat pe viață. E cel mai în vârstă din echipa IT4Fans și, după cum îi sugerează şi ID-ul, cârcotește (pertinent, sper) pe marginea problemelor sâcâitoare din zona IT-ului. Nu poți purta cu el nicio discuție fără să-ți verse în cap toate frustrările lui, dar cu toate astea e un fârtate de nădejde și nu te lasă la greu.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.