Oracle: cea mai mare companie open source?

Nu demult am aruncat o privire asupra intențiilor lui Oracle legate de produsele proaspăt înghițite de la Sun. Ziceam atunci că Oracle nu are o tradiție în open source. Cu asta voiam să spun că rolul pe care l-a jucat software-ul open source în mod tradițional în obținerea veniturilor companiei Oracle nu era unul esențial. Dar iată că problema poate fi privită și dintr-un alt punct de vedere mai ales acum, în era post-Sun Microsystems, companie care a contribuit masiv la creșterea zestrei open source a lui Oracle astfel încât la ora actuală sub umbrela acestuia se află acum unele din cele mai cunoscute și larg utilizate branduri open source.

1. MySQL – cel mai răspândit server de baze de date open source. Stă în spatele a sute de mii de siteuri și aplicații web.

2. OpenOffice.org – principalul concurent al lui Microsoft Office. OpenOffice.org este o suită office despre care putem spune fără teamă că este stabil, a atins maturitatea și implementează majoritatea funcțiilor lui Microsoft Office (într-un mod mai mult sau mai puțin compatibil). Principalul atu asupra lui Microsoft Office rămâne prețul: zero.3. InnoDB – Un motor de stocare a bazelor de date pentru MySQL, capabil de tranzacții SQL și de relații între tabele bazate pe chei străine (foreign keys). A fost cumpărat de Oracle înainte de achiziția lui MySQL și din fericire a continuat să se dezvolte și sub noua umbrelă, neconfirmând temerile unor analiști la momentul respectiv.

4. Berkeley DB – o bază de date nerelațională utilizată în dezvoltarea de software datorită simplității, performanței sale excelente, overhead-ului» redus și faptului că nu necesită administrare.

5. VirtualBox – O platformă de virtualizare foarte apreciată, mai ales pentru simplitatea utilizării. Recent (începând cu versiunea 3.1), Virtualbox a devenit capabil să “teleporteze” o mașină virtuală pornită de pe un VirtualBox pe un alt VirtualBox (chiar dacă ele rulează pe sisteme de operare diferite). Prin noua facilitate Virtualbox se apropie de platformele de virtualizare din segmentul server.

6. OpenSolaris – varianta open source a sistemului de operare Solaris, care rulează și pe PC, nu doar pe arhitectura Sparc a lui Sun Microsystems.

7. Java – platformă de dezvoltare enterprise rămasă una din cele mai utilizate din industria software în ciuda faptului că Sun Microsystems nu a mai dezvoltat-o corespunzător în ultimii ani.

8. Oracle VM – o platformă de virtualizare bazată pe tehnologia open source Xen hypervisor.

În plus mai merită menționate și alte proiecte open source aflate în ograda lui Oracle:

1. Glassfish – server de aplicații bazat pe platforma Java EE 6.

2. NetBeans – un mediu integrat de dezvoltare (IDE = Integrated Development Environment) în care se pot crea aplicații profesionale pentru desktop, web sau segmentul mobil, folosind următoarele limbaje de programare: Java, C/C++, PHP, JavaScript, Groovy și Ruby.

3. JDeveloper – mediu integrat de dezvoltare (IDE) pentru creare de aplicații web folosind Java, XML, SQL. Oferă suport pentru întregul ciclu de dezvoltare al aplicațiilor software, cu facilități integrate pentru modelare, codare, depanare, testare și profiling.

4. Apache MyFaces Trinidad – este un subproiect al proiectului Apache MyFaces și a fost donat de Oracle (purtând anterior numele de ADF Faces). Conține diverse componente de interfață cu utilizatorul care pot fi adaptate și reutilizate în aplicațiile care folosesc Apache MyFaces Trinidad.

5. Oracle+Saxon-B XSLT Processor – proiect care permite dezvoltatorilor Java să acceseze și să transforme documente XML.

6. Oracle Express Edition 10g – server de baze de date open source, gratuit.

7. XQilla XQuery Engine – motor XQuery încapsulabil utilizat în aplicațiile bazate pe XML.

De asemenea există o serie de proiecte open source la care compania are contribuții semnificative directe sau indirecte, cum ar fi:

1. Linux – Oracle, chiar dacă nu multă lume o știe, are un aport însemnat la comunitatea Linux, după cum se explică și într-o pagină de pe site-ul lor.

2. Xen – Oracle contribuie masiv la dezvoltarea platformei de virtualizare Xen și este și membru al Xen Advisory Board, găzduind și summitul Xen 2009. O parte a lui Oracle VM, o nouă generație de software pentru virtualizare destinat segmentului server, include hypervisorul Xen.

3. Eclipse – un mediu integrat de dezvoltare foarte răspândit. Oracle este membru în Fundația Eclipse, contribuind cu programatori și asigurând managementul a trei proiecte Eclipse: Dali JPA Tools, JavaServer Faces (JSF) și BPEL.

4. PHP – limbaj de programare orientat pe segmentul web.  Oracle împinge PHP în lumea enterprise deschizând accesul aplicațiilor web realizate în PHP la universul bazelor de date Oracle prin intermediul serverului de aplicații Zend.

Chiar și acum, după înghițirea companiei Sun Microsystems cu toate proiectele acesteia, Oracle nu seamănă cu o firmă care trăiește cu adevărat din software open source, cum este de exemplu Red Hat, Inc, însă cantitatea de open source care-și leagă numele de Oracle (direct sau indirect) este oricum impresionantă. Spre comparație, Chris DiBona, managerul pe partea de proiecte open source de la Google, a avansat cifra totală de 14 milioane de linii de cod ca și contribuție totală a Google la comunitatea open source (prin proiectele Android, Chromium (Chrome și Chrome OS), Google Web Toolkit etc.), în timp ce numai OpenOffice.org singur are în jur de 9 milioane de linii de cod. Sigur că numărul de linii de cod nu este neapărat o metrică relevantă privind amploarea fenomenului open source, dar în mod sigur are măcar un rol orientativ.

Să sperăm că Oracle va ști să valorifice moștenirea preluată de la Sun într-un mod benefic pentru comunitatea open source, open source-ul fiind în mod cert un motor al progresului în software.

https://glassfish.dev.java.net/
Share on Facebook
Share on LinkedIn

Overhead: cantitate suplimentară de resurse ale sistemului care sunt consumate în mod colateral de o anume procedură sau entitate (în cazul nostru Berkeley DB) folosită pentru atingerea unui anumit obiectiv, pe lângă resursele care se consumă oricum în atingerea acelui obiectivului.Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: Analize

Etichete:

Despre autor: Deși pare uneori cam supărat pe viață, de obicei se abține de la critici gratuite, preferând să publice cu preponderenţă analize obiective ale diverselor trenduri din IT. Cu toate că este o fire destul de agitată, totuși nu prea deschide gura decât când știe exact ce vorbește. După cum se poate vedea și din gravatarul lui, nu mai are toate țiglele pe casă... Umblă vorba prin sat că Şopârloiul şi TransMix ar fi una şi aceeaşi persoană.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.