Ce aduce nou USB 3.0?

Te deranjează faptul că rata de transfer la un hard disk extern conectat pe USB e vizibil mai mică decât la un HDD intern conectat pe SATA? O să se rezolve și asta: a sosit în târg USB 3.0. Nu numai că este muuuult mai rapid, dar este și compatibil cu vechile dispozitive USB 2.0. Specificația SuperSpeed din USB 3.0 prevede o viteză maximă de 4800Mbps spre deosebire de cei 480Mbps oferiți de USB 2.0, cel introdus în 2002 și pe care-l avem cu toții prin compurile noastre (sper din tot sufletul că nu mai are nimeni USB 1.1, cu cei dureros-de-puțini 12Mbps ai săi). Binefacerile lui USB 3.0 vor fi cel mai mult apreciate când avem de transferat cantități mari de date către sau dinspre dispozitive care ar fi capabile de mai mult decât cei 480Mbps ai lui USB 2.0.

Suport hardware

Primul controller USB 3.0 care a apărut este cipul lui NEC numit µPD720200, care pune la dispoziție două porturi USB ce pot folosi oricare din standardele 2.0 și 3.0, în funcție de dispozitivul care este conectat pe portul respectiv. Momentan nu există alternative la µPD720200 însă în următoarele luni sunt așteptate replici din partea altor companii ca Symwave, Fujitsu și Via care vor veni cu propriile cip-uri.

Au ieșit și vreo câteva dispozitive USB 3.0 pe piață, încă nu foarte multe, dar numărul lor nu poate decât să crească. Se estimează însă că USB 3.0 va atinge o răspândire largă abia spre sfârșitul lui 2011, când USB 3.0 va începe să fie utilizat și de Intel în chipseturile proprii. Intel nu s-a grăbit cu adoptarea lui USB 3.0 deoarece numărul dispozitivelor pentru care ceea ce oferă USB 2.0 este insuficient este relativ mic.

Suport software

Suportul software pentru USB 3.0 există în Windows Vista și Windows 7. Iar nenea Steve Jobs de la Apple încă se bâlbâie în timp ce suportul pentru USB 3.0 a apărut în kernelul Linux încă din toamna trecută.

Mufe

Spre deosebire de trecerea de la USB 1.1 la USB 2.0, care a păstrat mufele nemodificate, USB 3.0 aduce modificări. Portul și mufa USB de tip A (cea care intră în portul din computer) arată cam la fel ca la 2.0, dar în interior există încă un set de conectori iar marginea mufei e colorată în albastru ca să se vadă ușor că e vorba despre USB 3.0. Dar atât portul cât și mufa de tip A sunt perfect compatibile între versiunile USB 3.0 și USB 2.0.

În capătul celălalt al cablului schimbările sunt mai mari: mufa USB-3.0 de tip B (cea care intră în dispozitivul USB) arată diferit – are un set de conectori suplimentari și nu va intra într-un port USB 2.0. În schimb portul  USB 3.0 de tip B acceptă și mufe USB 2.0 de tip B astfel încât să putem conecta în actualul computer cu porturi USB 2.0 un dispozitiv USB 3.0 cu prețul de a renunța la viteza superioară dată de USB 3.0.

Mai există și o variantă de mufă de tip B în varianta micro (pentru smartphone-uri, aparate foto și alte dispozitive de dimensiuni mici) care are conectorii dispuși orizontal. Pinii din partea dreaptă corespund celor din versiunea 2.0 iar cei patru pini din stânga apar suplimentar, fiind specifici versiunii 3.0.

Număr de fire

Motivul pentru noul conector este faptul că un cablu USB 3.0 conține 9 fire (față de cele 4 sau 5 dintr-un cablu USB 2.0).  Totuși cablurile USB 3.0 nu ar trebui să fie mai groase chiar dacă ele conțin mai multe fire. Acum datele pot “curge” simultan în ambele direcții (full-duplex), spre deosebire de USB 2.0 când se putea efectua la un moment dat doar transfer unidirecțional (half-duplex).

USB 2.0:
Pin Nume Descriere
1 VBUS +5 Vcc
2 D- Date -
3 D+ Date +
4 GND Masă
USB 3.0:
Pin Nume Descriere
1 VBUS +5 Vcc
2 D- Date -
3 D+ Date +
4 GND Masă
5 USB3_RX USB 3.0 Recepție Date (diferențial)
6 USB3_RX USB 3.0 Recepție Date (diferențial)
7 GND Masă
8 USB3_TX USB 3.0 Transmisie Date (diferențial)
9 USB3_TX USB 3.0 Transmisie Date (diferențial)

Lungime maximă a cablului

Apar diferențe și la lungimea maximă a cablului: USB 3.0 nu limitează lungimea maximă cât timp cerințele definite în specificație sunt îndeplinite. Totuși, rata de transfer maximă dată de SuperSpeed nu se mai poate atinge cu un cablu USB 3.0 care depășește 2.5-3 metri.  Spre comparație, USB 2.0 limitează lungimea cablului la 5 metri.

Curent maxim

La conectarea pe USB 3.0 a unui nou dispozitiv neconfigurat, pe durata cât sistemul de operare caută și încarcă softul necesar, portul USB 3.0 poate furniza dispozitivului un curent de până la 150 mA, comparativ cu cei 100 mA oferiți de USB 2.0. Însă după ce dispozitivul a fost configurat și acceptat de sistemul de operare, USB 3.0 poate furniza dispozitivului un curent de 900 mA comparativ cu cei 500 mA disponibili pe USB 2.0. Ar trebui să fie suficient pentru a alimenta periferice flămânde cum ar fi un hard disc sau un camcorder și chiar un monitor sau un proiector.

Performanțe

Principalele dispozitive pe care ni le dorim toți pe USB 3.0 sunt HDD-urile. Redau mai jos rezultatele testelor efectuate cu mai multe HDD-uri pe câteva porturi USB 3.0 și pe USB 2.0. Pentru fiecare combinație sunt menționate scorul obținut cu benchmark-ul Crystal DiskMark, viteza la citire/scriere secvențială, viteza la citire/scriere aleatorie și viteza la citire/scriere în/dintr-un folder:

Aș mai aminti faptul că overheadul introdus de USB 3.0 (adică lățimea de bandă consumată de însuși protocolul USB 3.0 în plus față de cea ocupată de datele utile care sunt transferate de utilizator) este substanțial mai redus față de cel din USB 2.0 datorită faptului că semnalizarea între cele două capete se face acum asincron (și comunicarea poate avea loc bidirecțional), nu mai e ca la USB 2.0 când dispozitivul era interogat periodic de computer.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Glosar

Etichete:

Despre autor: Este fetiţa trupei, cea guralivă şi amuzantă; ne place s-o buzărim de câte ori avem ocazia ca s-o ofticăm, dar nu ne iese întotdeauna pentru că din nefericire ține la glumă. Atenție, deși e fată nu trebuie subestimată pentru că este deţinătoarea unor cunoştinţe solide de IT pe care ştie să le pună în ecuație ca să obțină ce vrea.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

  1. Mihai spune:

    super! multumesc pentru acest articol reusit, m-a facut sa inteleg mai bine despre USB3, chiar acum o sa imi cumpar un HDD cu suport USB3.. problema e ca imi va trebui si un calculator / laptop care sa stie USB3 :) multumesc!


Pingbacks

  1. [...] Puterea de procesare grafică nu a fost nici ea neglijată, Armada 628 reușind să atingă pragul de 200 milioane de triunghiuri pe secundă, performanță care face să pălească actualul rege al categoriei, Hummingbird-ul celor de la Samsung al căror GPU PowerVR SGX540 scoate „doar” 90 de milioane de triunghiuri pe secundă. Mai adăugăm pe lista specificațiilor lui Armada 628 suportul pentru memoria DDR3 acesta fiind și primul SOC mobil (System-on-a-Chip) care are suport pentru standardul USB 3.0. [...]


Trackbacks

  1. bagamare.ro spune:

    Ce aduce nou USB 3.0? | IT4Fans – te ajută să te miști în IT!…

    Te deranjează faptul că rata de transfer la un hard disk extern conectat pe USB e vizibil mai mică decât la un HDD intern conectat pe SATA? O să se rezolve și asta: a sosit în târg USB 3.0….

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.