Noutăţi pe scurt: 06.03.2010

ceremonia de funeralii pentru Internet Explorer 6Microsoft trimite flori la funeraliile lui IE 6 – despre care am detaliat puţin aici. Mai multe poze de la această ceremonie care a fost sobră (deşi s-au găsit şi câţiva fani care au găsit de cuviinţă să protesteze) găseşti aici. Există chiar şi câteva videoclipuri, dacă-ţi plac la nebunie chestiile macabre.

Microsoft şi Google despre Norul Computaţional. Steve Ballmer (actualul director executiv general Microsoft) a ţinut zilele trecute un discurs în faţa studenţilor la Universitatea din Washington, ocazie cu care a ţinut să sublinieze seriozitatea intenţiilor Microsoft în privinţa fenomenului cloud computing. Şi ca să ne dovedească că discursul său nu a fost doar vorbe aruncate în vânt, din Zvonlandia se aude că Microsoft este hotărâtă să cheltuie 9,5 miliarde dolari în 2010 pentru cercetare şi dezvoltare în materie de cloud computing. Sunt curios cum vor reuşi să îmbine mult-iubitul lor Windows pe modelul de afaceri presupus de conceptul diametral opus al cloud computingului. Dacă Microsoft ocupă locul doi într-un top al companiilor susţinătoare a Norului Computaţional, Google este câştigătorul nedisputat al categoriei, după cum ne-o dovedeşte (deşi nu mai prea era cazul) prin achiziţionarea recentă a companiei DocVerse (specializată în crearea unor pluginuri care adaugă funcţionalitatea specifică Google Docs la Microsoft Office). Probabil că în curând sincronizarea şi compatibilitatea produselor Microsoft Office cu suita Google Docs va fi deplină. Sau poate doar ceva mai lină. Totodată, John Herlihy (şeful departamentului “Vânzări” de la Google) declara deunăzi la Dublin că în 3 ani, piaţa PC-urilor va fi irelevantă, combinaţia smartphone + cloud computing fiind cea câştigătoare în viziunea Google.

Google Wave primeşte notificare prin e-mail – Nu, nu e vorba de Google Buzz, ci de celălalt serviciu de comunicare şi colaborare online produs (şi testat deocamdată) de Google şi anume Wave. Cel despre care prevăzătorii spun că va reprezenta viitorul instrumentelor de lucru (şi distracţie) online, în timp ce Buzz este prezentul. Ei bine, oamenii care folosesc testează în prezent Google Wave (aproximativ 1 milion de invitaţii au fost disponibile la sfârşitul anului trecut) s-au plâns că nu sunt înştiinţaţi atunci când un wave pe care-l urmăresc este actualizat/modificat. Google a rezolvat această problemă activând opţiunea de a primi pe mail ultimele noutăţi din contul de wave.

Yahoo Mail se conectează cu Facebook (Connect) - adică toţi prietenii, cunoscuţii, soacra sau amanta ale căror adrese de email le ai salvate în agenda de la Yahoo Mail (meniul “Contacts”) vor putea să-ţi devină printr-un simplu click “prieteni” pe Facebook. Iar dacă ar fi să iau în calcul ce a detaliat Şopârloiul aici, ar trebui să ajung la concluzia că ăsta este doar începutul luptei pentru supremaţie dusă de Facebook. Care se anunţă a fi crâncenă.

Chrome se apropie rapid de Firefox (atât ca număr de extensii cât şi ca pondere a pieţii) – chestiunea e puţin ceţoasă aici, pentru că nu există nişte cifre clare pe siteul celor de la Mozilla; oricum, se pare că numărul de add-onuri (a se citi extensii pentru Firefox) este de aproximativ 6.000 în timp ce numărul extensiilor disponibile pentru Chrome a ajuns al 3.000 (în doar câteva luni). Unul dintre motivele acestei creşteri explozive este şi procesul greoi de aprobare şi certificare a extensilor pentru Firefox în timp ce în cazul lui Chrome chestiunea este simplă: extensiile sunt disponibile online direct pentru descărcare şi instalare (cu excepţia câtorva – de exemplu cele care accesează fişiere pe calculatorul utilizatorului – acestea fiind însemnate şi supuse unei revizuiri). Diferenţa din punct de vedere a cotelor de piaţă este destul de mare încă (24 % Firefox vs. 5% Chrome), dar Firefox a intrat într-un declin uşor (şi sigur) în ultimele luni în defavoarea creşterii lui Chrome.

Numărul descărcărilor browserului Opera s-a triplat de când cu balotajul Microsoft – chestiunea expusă ultrascurt: în urma unui proces cu Uniunea Europeană Microsoft a fost obligată să ofere utilizatorilor europeni posibilitatea alegerii browserului în momentul instalării Windowsului, printr-un ecran în care sunt afişate 12 navigatoare web (deşi doar 5 apar în prim-plan: IE, Firefox, Chrome, Safari şi Opera). De la data intrării în vigoare a hotărârii judecătoreşti (01.03.2010), numărul descărcărilor navigatorului Opera s-a triplat conform declaraţiilor făcute de Rolf Assev, şef de strategie al companiei Opera, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în ţări ca Belgia, Franţa, Spania, Polonia şi Anglia. Compania norvegiană a lansat recent browserul Opera versiunea 10.50, revizuită de mine aici.

Twitter a depăşit cifra de 10.000.000.000 (adică 10 miliarde) ciripituri – primul miliard a fost atins în noiembrie 2008, 5 miliarde după un an, în noiembrie 2009 iar 10 miliarde acum, la începutul lui martie 2010. Luând în calcul rata de creştere a lui Twitter se estimează că peste aproximativ 197 zile (undeva pe la mijlocul lui septembrie) pe Twitter vor exista 20 miliarde ciripituri. Dacă vrei să vezi cum creşte numărul de ciripituri online, GigaTweet are soluţia pentru tine aici.

Credit: Gizmodo

Deci până la urmă există Proiectul Pink în curtea lui Microsoft – Despre telefonul ăsta minune a scris Bursucul pe vremea când totul se rezuma doar la nişte zvonuri aici. Toate indiciile sugerează data lansării ca fiind 20 aprilie 2010 în SUA de către operatorul Verizon.

Estetica interfeţei aduce pe undeva cu Windows Phone 7, deşi se pare că Microsoft a optat pentru dezvoltarea unei platforme duale de sisteme de operare mobile.

Click pe poză pentru a vedea detalii privind sistemul de operare, specificaţiile hardware precum şi alte poze.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.