Proiectul Pink – născut avorton?

Eu cred că marele Microsoft este în urmă de tot faţă de concurenţă pe piaţa telefoanelor mobile deştepte, a.k.a. smartphones, după cum am detaliat puţin şi aici. Acuma, în materie de smartphone-uri îţi poţi face simţită prezenţa în două feluri: ca producător hardware (HTC, LG, Nokia, Samsung şi multe altele) şi ca firmă care produce programe software (Google, Microsoft). Clasificarea asta nu are cum să fie exhaustivă, pentru că există şi producători care produc atât terminalul cât şi softul care rulează pe el “in house” (Apple pentru IPhone şi Palm pentru Palm Pre, RIM pentru BlackBerry).

Credit: gizmodo.com

Modelul acestora din urmă se pare că intenţiona să-l copieze M$ când a achiziţionat compania Danger. Cu câteva săptămâni bune în urmă au fost scurse pe net (leaked) nişte fotografii – schiţă în care apăreau nişte scule, despre care se spunea că vor fi primele smartphone-uri produse în totalitate de compania lui Bill Gates. Proiectul Microsoft în materie de terminale mobile poartă numele PINK.

Gurile rele spun că, de fapt, fotografiile apărute pe net provin chiar de la sursă şi au ca scop urmărirea feedback-ului de la viitorii clienţi. În mod clar, aceste modele sunt o evoluţie a modelului Sidekick, mai ales că vor fi fabricate de către aceeaşi companie (Sharp) ca şi acesta. Este prematur să ne dăm cu părerea despre noul terminal mai mult decât în privinţa designului.

Una din marile probleme a celor de la Microsoft o reprezintă sistemul lor de operare pe acest segment, respectiv Windows Mobile, care este învechit şi cu cel puţin o generaţie în urma concurenţei.

Microsoft este o companie gigant cu resurse aproape nelimitate, şi totuşi, specialiştii sunt de părere că este o greşeala abordarea acestora în cazul de faţă. În prezent au o echipă care se ocupă de Zune (răspunsul lor la IPod), altă echipă care este însărcinată cu Sidekick, o alta care lucrează la Pink şi o a patra care dezvoltă Windows Mobile. Nu e chiar modelul suprem de eficienţă.

Să vedem ce a făcut Apple. A lansat iniţial un player modern (IPod), după care i-au adăugat acestuia un chipset GSM, o busolă şi GPS transformându-l astfel în IPhone. Inclusiv compania recunoaşte că platforma hardware şi software este identică între cele două produse, cu excepţiile menţionate mai sus. Hmm, vizibil mai bine din punct de vedere managerial.

M$ a luat nişte măsuri şi în materie de imagine, una dintre acestea fiind aceea de a personaliza telefoanele vândute de ceilalţi producători care rulează Windows Mobile ca “Windows Phone”.  Altă măsură are loc pe plan intern, unde sunt mutaţi oameni dintr-un departament în altul, în speranţa unor progrese vizibile.

Luând în calcul şi ultima păţanie cu Sidekick, cei de la Microsoft vor avea mari bătăi de cap dacă doresc să obţină o bucată mai mare din plăcinta telefoanelor business.

{sharethis}

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: AnalizeTrenduri

Etichete:

Despre autor: A avut o copilărie nefericită, lucru care se pare că l-a marcat pe viață. E cel mai în vârstă din echipa IT4Fans și, după cum îi sugerează şi ID-ul, cârcotește (pertinent, sper) pe marginea problemelor sâcâitoare din zona IT-ului. Nu poți purta cu el nicio discuție fără să-ți verse în cap toate frustrările lui, dar cu toate astea e un fârtate de nădejde și nu te lasă la greu.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.