YouTube primeşte auto-subtitrări

Începând din 4 martie 2010 toate videoclipurile încărcate pe YouTube vor avea automat subtitrări folosind serviciul de recunoaştere a vocii Google. Auto-subtitrările pentru videoclipuri au un potenţial uriaş pentru oamenii surzi, cei din alte ţări, oferă o alternativă viabilă a indexării videoclipurilor de către motoarele de căutare (şi implicit găsirea mai uşoară a celor relevante), pentru utilizarea YouTube în locaţii cu zgomot mare sau atunci când nu dorim să-i deranjăm pe ceilalţi.

Deşi această opţiune a fost lansată de Google în noiembrie 2009 până în prezent s-a aflat în teste. Se pare că auto-subtitrările YouTube folosesc acelaşi sistem folosit şi în cazul Google Voice de transcriere a vocii în text.  Observ că deocamdată Google se află în faza perfecţionării recunoaşterii vocii şi transcrierii acesteia în text, următorul pas logic fiind recunoaşterea vocii şi traducerii simultane a acesteia în altă limbă, pe care cei din Mountain View speră să o reuşească în câţiva ani cu proiectul Babel.

Cool este şi opţiunea de corectare manuală a subtitrărilor generate automat dacă autorul clipului nu este mulţumit de calitatea acestora. Deşi au prioritate în generarea automată a subtitrărilor videoclipurile recente, dacă vrei ca YouTube să-ţi pună subtitrări pe un clip încărcat cu câţiva ani poţi solicita şi acest lucru. Trebui să menţionez că pentru o calitate decentă a subtitrărilor ideal ar fi ca vocea celui care vorbeşte sau cântă să fie clară, cu cât mai puţine zgomote de fond, în caz contrar, calitatea scăzând direct proporţional.

Dacă vrei să vezi ce ştie să facă YouTube auto-captions (aşa îi spune facilităţii în limba engleză), te invit să urmăreşti videoclipul următor:

Tot legat de YouTube, un analist care lucrează pe Wall Street» a compilat o analiză comparativă între câştigul estimat al portalului MySpace şi traficul de care se bucură YouTube, ajungând la concluzia că cel mai popular portal de clipuri video a generat un profit de 727 milioane dolari în 2009, pentru 2010 cifra preconizată ridicându-se la 954 milioane dolari. Poate că Google a dat cam mulţi bani pentru YouTube în 2006 (1 miliard de dolari), dar se pare că acesta va fi anul în care Larry Page şi Sergey Brin vor începe să-şi recupereze din investitiţia iniţială (la care se adaugă cheltuielile generate de mentenanţa siteului precum şi ultimele îmbunătăţiri aduse acestuia).

Share on Facebook
Share on LinkedIn

binecunoscuta stradă din New York care face parte din districtul financiar al acestui oraşPowered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.