Opera 10.50 – cel mai rapid browser de pe planetă?

Norvegienii de la Opera Software au scos în 2 martie ultima versiune (10.50) a browserului Opera pe care îl proclamă cu mândrie ca fiind “cel mai rapid browser produs vreodată pentru sisteme Windows” (urmează în curând Opera 10.50 pentru MacOS și Linux). Ei afirmă că sporul de viteză al noii versiuni, construite pe platforma Presto 2.5.22, se bazează în principal pe utilizarea noului motor JavaScript numit Carakan și a bibliotecii grafice Vega.

Opera 10.50 este prima versiune care folosește un motorul JavaScript Carakan, de 2.5 ori mai rapid decât motorul Futhark folosit de versiunile anterioare (începând cu Opera 9.5). De asemenea este prima versiune care utilizează biblioteca pentru grafică vectorială Vega (creată de tot de cei de la Opera Software), care mai nou suportă accelerare grafică hardware. Back-end-ul hardware din păcate nu funcționează pe toate interfețele grafice (în caz că interfața grafică nu este suportată se face automat trecerea la un back-end software din Vega, deci toate aspectele legate de generarea imaginilor vor funcționa oricum doar că performanța va fi mai redusă în cazul back-end-ului software). Vestea bună pentru utilizatorii de PC este că cerințele bibliotecii Vega sunt îndeplinite de orice placă grafică ce este compatibilă cu DirectX 9.

Dar să vedem mai în detaliu cum a fost măsurată performanța lui Opera 10.50.

Graficul de mai jos redă performanța comparativă a browserelor Opera 10.50, Chrome 4.0, Firefox 3.6 și Internet Explorer 8, determinată cu ajutorul a patru benchmark-uri diferite: Sunspider (benchmark WebKit ce testează doar core-ul JavaScript-ului), Peacekeeper (de la FutureMark), Dromaeo (creat de Mozilla) și V8 (făcut de Google).

Variațiile între rezultatele diferitelor benchmarkuri sunt inevitabile din moment ce fiecare din ele are modalitatea lui proprie de a evalua performanța browserelor.

În concluzie doar V8-ul consideră Chrome-ul ca fiind mai rapid (oare de ce nu mă mir? o fi pentru că V8 e făcut de Google? :D ), celelalte îi recunosc lui Opera titlul de campion absolut al vitezei. În schimb toate benchmark-urile sunt de acord cu privire la cine se află la polul opus,acordându-i astfel în unanimitate lui Internet Explorer 8 titlul de campion al rușinii  (și când te gândești că IE8 e încă cel mai răspândit browser de pe planetă, în jur de 60% din piață). Bine, pe Dromaeo IE8 nici nu apare deloc din motivul că a dat erori și nu s-a putut genera un scor – un motiv în plus să fie lăsat corigent.

Dacă ești interesat de detalii cu privire la testele efectuate cu cele 4 benchmark-uri citește toată pagina corespunzătoare de pe blogul Opera.

Alte noutăți în Opera 10.50 ar fi un design mai rafinat care se aliniază tendinței moderne de a maximiza spațiul util rămas paginii web propriu-zise (de ex. prin renunțarea la bara de meniuri care s-a transformat într-un buton de start, dar tradiționaliștii pot reveni ușor la clasica bară de meniuri) și facilitatea de navigare privată similară cu navigarea incognito din Google Chrome (cunoscută între prieteni și sub numele de porn mode pentru că e clar care e principala ei utilizare ;) . De asemenea producătorul anunță suport îmbunătățit pentru HTML5 și CSS3.

Opera 10.50 face uz și de facilitatea de liste rapide» din Windows 7.

Au fost păstrate și în noua versiune facilități interesante ca Opera Turbo» , Opera Unite» și Opera Link» .

În concluzie Opera 10.50 a mai ridicat ștacheta în materie de performanță browserelor. Începem să facem pariuri legate de browserul care o să-i dea într-o bună zi peste bot? ;) Până una alta cei de la Opera mai au o veste bună: au anunțat zilele trecute că download-urile li s-au triplat de când în Uniunea Europeană a fost introdus meniul de alegere a browserului în Windows. Și chiar dacă în prezent au printre cele mai reduse cote de piață (2.38%), în condițiile actuale ea nu poate decât să crească.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Liste care te conduc direct la comenzi, documente, imagini, melodii sau siteuri web pe care le accesezi în fiecare zi. Pentru a deschide o Listă rapidă, doar faci clic cu butonul din dreapta pe o pictogramă de program pe bara de activități Windows 7 (le găsești și în meniul Start.). Ceea ce vezi într-o listă rapidă depinde în întregime de program. Lista rapidă pentru Internet Explorer 8 afișează site-urile Web vizualizate frecvent. Windows Media Player 12 listează melodiile redate în mod regulat. Lipsește vreo preferință din Lista rapidă? Ai posibilitatea să „fixezi” aici orice fișiere dorești.Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5
facilitate utilă pentru conexiuni internet lentePowered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5
facilitate de content sharingPowered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5
facilitate de sincronizare a setărilor între mai multe browsere Opera, de exemplu dacă vrei ca browserul tău de acasă și cel de la serviciu să aibă întotdeauna aceleași setări fără să mai  fie nevoie să ai grijă să faci manual setările în mod identic pe ambele browsere.Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.