WiFi Direct – moartea bluetooth-ului?

Recent anunţată, tehnologia WiFi Direct este de fapt un protocol de conectare wireless şi transfer date direct între două sau mai multe dispozitive (şi până acum teoretic era posibil acest lucru, dar procedura de configurare peer-to-peer era greoaie iar viteza maximă de transfer era de doar 11 Mbps). Noua tehnologie va lucra la vitezele maxime existente actualmente în spectrul wireless, respectiv 250 Mbps.

Este evident că aplicabilitatea WiFi Direct se suprapune în mare parte peste teritoriul bluetooth-ului, acesta din urmă nefăcând chiar simplu transferul unui fişier între două telefoane mobile, de exemplu (activează  bluetooth-ul, caută device-uri noi în zonă, conectează-te la acestea, selectează fişierul pe care vrei să-l trimiţi, confirmă primirea …. deci destul de mulţi paşi care trebuie parcurşi). În plus, WiFi Direct va permite conectarea pe distanţele actuale din wireless, respectiv 90-100 metri printre obstacole, 200-300 metri în aer liber (faţă de cei maximum 10 metri ai bluetooth-ului). Reversul medaliei este că odată cu răspândirea tehnologiei, cresc şi riscurile de conectări ilegale, motiv pentru care WiFi Direct are implementat suportul pentru WPA2 (WiFi Protected Area 2) şi criptare AES.

După cum în prezent majoritatea produselor Apple (IPhone, IPod Touch, IMac si MacBook, mouşii şi tastaturile Mac) suportă doar conectarea prin bluetooth, tehnologia are şanse să prindă la public, cei de la Apple anunţând că sunt gata să lanseze produse ”WiFi Direct capable” începând cu vara anului viitor. De altfel, Apple face parte din WiFi Alliance, (organizaţia mondială non-profit care promovează tehnologia WiFi în general), alături de nume grele din industria IT, cum ar fi Cisco, Lucent, Motorola, Sony, Nokia, Microsoft şi alte vreo 300 (dintre care de mai mult de 90% am auzit toţi)

Eu ma întreb de ce nu s-au gândit până acum la ea? Pare doar un upgrade natural al deja banalului WiFi.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.


Trackbacks

  1. bagamare.ro spune:

    WiFi Direct – moartea bluetooth-ului? | IT4Fans – te ajută să te miști în IT!…

    Recent anunţată, tehnologia WiFi Direct este de fapt un protocol de conectare wireless şi transfer date direct între două sau mai multe dispozitive (şi până acum teoretic era posibil acest lucru, dar procedura de configurare peer-to-peer era greoaie ia…

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.