S-a lansat Windows 7. Şi?

Windows 7 logo

Îmi amintesc cât de nerăbdător eram prin 2001 să pun mâna pe un kit de Windows XP. Aveam în spate câţiva ani plini de frustrări acumulate de omniprezentele ecrane albastre ale versiunilor precedente de Windows (95, 98 SE şi 2000 Millenium). Ba chiar m-am mulţumit pentru început cu un Windows XP Home Edition (cu care, apropo, nu m-am mai întâlnit cam de multişor…). Ce mulţumit eram de stabilitatea XP-ului! Chiar dacă în primele luni nu era perfect, acesta s-a maturizat odată cu apariţia SP1 şi mai ales SP2. Îl recomandam oricui şi ştiu că l-am instalat pe sute de calculatoare, poate de mii de ori…

În 2006 a apărut succesorul XP-ului, Windows Vista, care nu mi-a mai produs aceleaşi impresii puternice…de fapt, chiar m-a lăsat rece. Asta din cauză că era cam flămând cu resursele hardware. Şi am considerat că nu merită să investesc într-un nou calculator doar pentru ca ferestrele deschise să-mi facă balet pe ecran (mă refer la Windows Aero). Sau o interfaţă mai viu colorată.  Să nu mai amintesc de faptul că era praf pe laptop-uri (să nu mai zic de notebook-uri)…inutilizabil din cauza lăcomiei în resurse. Internet-ul abunda de review-uri şi comentarii negative la adresa Vista. Deci, nu m-am deranjat să-mi fac upgrade.După cum am mai detaliat şi aici, cei de la Microsoft nu sunt tâmpiţi. Dacă le-au trebuit 5 ani să lanseze Vista, în cazul Windows 7 s-au mişcat mai repede, respectiv 3 ani. Joia asta (22.10.2009) s-a lansat cu mult fast urmatoarea generaţie de Windows pentru mainstream (adică sistemele de calcul folosite de majoritatea utilizatorilor – PC-uri, laptop-uri, etc….) . Despre noul sistem de operare, criticii zic că este “Windows Vista făcut ca lumea”, iar ca performanţe în benchmark-uri, se situează între XP si Vista (deşi mulţi se grăbesc să trâmbiţeze că este mai rapid decât XP pe configuraţii hardware similare). Iar dacă inclusiv Linus Tolvards (geniul creator al celebrului kernel de Linux), este încântat de Windows 7, este destul de limpede faptul că acesta este o reuşită.

Windows 7? Thumbs up! Credit: engadget.com

Aflat la un simpozion Linux în Japonia, chiar în ziua lansării Windows 7, Microsoft a amenajat un chioşc de promovare vis-a-vis de sala unde avea loc evenimentul. Linus Torvalds a fost condus de unul dintre participanti la chioşc, unde acesta a făcut fotografia. De menţionat că nu a cumpărat nicio copie de Windows 7.

Chiar şi aşa, nu cred că voi face efortul de a trece pe Windows 7. Pentru că, datorită numărului imens de utilizatori care încă foloseşte Windows XP (printre care mă număr şi eu), Microsoft (mai mult de nevoie decât de voie), a anunţat că va continua să ofere suport pentru acesta până în 2014. Şi până în 2014 va apărea următoarea versiune de Windows, care sigur va marca maturitatea sistemelor de operare pe 64 biţi, cu suportul pentru drivere şi hardware larg răspândit.

Deocamdată, XP-ul îmi satisface pe deplin nevoile computeristice.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: AnalizeNoutăţi

Etichete:

Despre autor: A avut o copilărie nefericită, lucru care se pare că l-a marcat pe viață. E cel mai în vârstă din echipa IT4Fans și, după cum îi sugerează şi ID-ul, cârcotește (pertinent, sper) pe marginea problemelor sâcâitoare din zona IT-ului. Nu poți purta cu el nicio discuție fără să-ți verse în cap toate frustrările lui, dar cu toate astea e un fârtate de nădejde și nu te lasă la greu.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

 1. Dan spune:

  Windows 7 este incontestabil un sistem de operare reusit. Eu il folosesc deja de cateva luni de zile, si nu am ce sa-i reprosez. Si eu eram un fan inrait XP.

  • Bursucul spune:

   Şi eu îl folosesc de ceva vreme mai de voie, mai de nevoie (la lucru) şi pot să confirm afirmaţia ta. Motivul pentru care nu sunt entuziasmat de el este că mi se pare inacceptabil ca un sistem de operare proaspăt (fără nici un fel de alt program suplimentar instalat ca: antivirus, antispyware, firewall sau ce-şi mai pune fiecare), să-mi pape 500 MB la relanti… Am un sistem cu 2 GB de RAM, iar o sesiune serioasă de navigat pe web îmi ia 1 GB RAM, ce fac dacă vreau să deschid şi un photoshop sau un editor video?
   Probabil că ar trebui să-mi cumpăr mai mult RAM… sau să-mi pun versiunea Starter (dar aia nu “ştie” atât de multe chestii ca Professional sau Ultimate).


Pingbacks

 1. [...] a dat lovitura cu Windows 7 care se vinde în zilele noastre într-un număr de 7 copii pe secundă, reușind astfel să spele [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.