Autostereoscopie: 3D fără ochelari

Nu sunt încântată de ideea de a purta niște ochelari incomozi (ca să nu zic stupizi) în timp ce mă uit la un film 3D. Vreau să mă simt liberă când mă bucur de o experiență 3D. Și nu sunt singura care vrea asta. Ca atare, în industria de profil se fac eforturi pentru a pune la punct sisteme care să genereze pe monitoare plane imagini care să producă un efect tridimensional asupra ochilor spectatorului, și asta fără corvoada de a folosi celebrii ochelari. Fenomenul se numește autostereoscopie.

Există deja astfel de sisteme autostereoscopice. Ele folosesc fie lentile lenticulare, fie bariere de paralaxă.

Lentila lenticulară este o structură de lentile cu efect de mărire, proiectată în așa fel încât, dacă e privită din unghiuri ușor diferite, imaginea observată prin lentilă este și ea diferită.O lentilă lenticulară este un plastic transparent care pe una din părți este plan iar pe partea cealaltă e acoperit cu un număr de lentile cilindrice paralele. Există un strat adeziv pe fața plană, acoperit de o folie protectoare care poate fi ușor îndepărtată.

În spatele lentilei se poate atașa o imagine care a fost codată tridimensional prin împărțirea în fâșii de lățime egală cu jumătate din diametrul T al lentilei cilindrice. Fâșiile de lățime T/2 pentru ochiul stâng şi respectiv drept sunt intercalate. Hârtia cu imaginea astfel codată se atașează în spatele lentilei cu ajutorul stratului adeziv, iar atunci când este privită prin lentila lenticulară apare fenomenul descris în figura de mai jos:

În spatele fiecărui cilindru  porțiunea de imagine pentru ochiul drept (reprezentată cu verde) se află în partea stângă față de axa cilindrului iar porțiunea de imagine pentru ochiul stâng (reprezentată cu roșu) se află în partea dreaptă față de axa cilindrului.

Fiecare ochi percepe astfel imaginea care-i este adresată și apare senzația de spațialitate. Mai sus am prezentat o variantă simplificată. În realitate, pentru rezultate optime sunt combinate mai multe imagini, nu doar două, caz în care, la mișcarea ușoară a capului, imaginile văzute se substituie într-un mod imperceptibil și se poate crea și senzația că obiectul poate fi văzut din mai multe puncte din spațiu în funcție de poziția capului.

Barieră de paralaxă: un strat dintr-un material prevăzut cu o serie de fante de precizie, permițând fiecărui ochi să vadă un set diferit de pixeli și creând astfel o senzație tridimensională. Bariera este așezată în fața ecranului LCD și necesită ca privitorul să fie așezat într-un loc bine-definit pentru a percepe senzația 3D. Ea funcționează foarte asemănător cu ochelarii polarizați, numai că nu se află pe ochii privitorului ci în fața ecranului.

Dacă privitorul își plasează capul în anumite poziții bine-definite, el va percepe cu fiecare din cei doi ochi o imagine ușor diferită, rezultând o imagine stereo care creează impresia de spațialitate. Pot exista mai multe zone unde se poate amplasa capul, caz în care imaginea poate fi urmărită simultan de mai multe persoane. Un mare inconvenient al sistemelor autostereoscopice existente (cu lentile lenticulare sau bariere de paralaxă) este faptul că ele cauzează oboseală oculară și dureri de cap.

Există și dispozitive care folosesc sisteme de urmărire a poziției ochilor pentru a ajusta automat cele două imagini distincte destinate fiecăruia din cei doi ochi astfel încât ele să urmărească ochii utilizatorului în cazul în care el își repoziționează capul.

Deci momentan nu există încă soluții autostereoscopice care să genereze imagini 3D complet satisfăcătoare, atât din punctul de vedere al realismului imaginii cât și al confortului ocular (nu mai pomenesc durerile de cap specifice care apar mai devreme sau mai târziu), dar, cum lucrurile evoluează tot mai rapid, fanii 3D vor avea surprize plăcute în următorii ani.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Glosar

Etichete:

Despre autor: Este fetiţa trupei, cea guralivă şi amuzantă; ne place s-o buzărim de câte ori avem ocazia ca s-o ofticăm, dar nu ne iese întotdeauna pentru că din nefericire ține la glumă. Atenție, deși e fată nu trebuie subestimată pentru că este deţinătoarea unor cunoştinţe solide de IT pe care ştie să le pună în ecuație ca să obțină ce vrea.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.