Nokia se judecă cu Apple

Ştiu că ştirea este deja veche, dar eu vreau să comentez de ce s-a ajuns aici şi să încerc să-mi dau cu părerea despre posibilele variante de rezolvare a conflictului.

Deci, Nokia a depus la Curtea Districtului Delaware o plângere împotriva Apple prin care o reclamă pe aceasta că nu-i plăteşte drepturi de autor pentru standardele folosite de iPhone, cum ar fi GSM, UMTS (adică ce ştim noi ca fiind 3G) şi WiFi.  Fac precizarea că Nokia nu cere milioane de dolari ca daune morale sau plătirea unui eventual prejudiu retroactiv ci doar plata unei sume corecte pentru folosirea acestor standarde.

Din câte am înţeles eu este o întreagă poveste cu licenţele şi standardele prin lumea asta corporatistă, mai ales în sectorul GSM. Iar standardele brevetate se împart în două tipuri: esenţiale şi restul. Fiecare companie are interesul să declare cât mai multe standarde ca fiind esenţiale. Cert este faptul că Nokia a investit în ultimii 20 ani peste 40 de miliarde dolari în R&D (Research and Development – Cercetare şi Dezvoltare), având în prezent un portofoliu cu peste 10.000 de licenţe. Acest lucru se vede şi din graficul de mai jos, Nokia având un număr dublu de licenţe decât oricare alt mare nume de pe această piaţă:

Sursa: Fairfield Resources International

În comunicatul oficial, Nokia anunţă că peste 40 de companii (inclusiv numele grele din industria telefoniei mobile) îi plătesc drepturi de autor, în timp ce Apple refuză acest lucru (deşi nu mi-e clar dacă Apple a refuzat să plătească sumele cerute de Nokia sau pur şi simplu a refuzat discuţiile). Nokia pretinde faptul că Apple încearcă să profite gratis de munca titanică depusă şi a ales 10 standarde patentate pentru care solicită plătirea drepturilor de autor. Bănuiesc că sunt standarde evidente şi greu de combătut.

Ce poate să facă Apple?
1. Să conteste acuzaţiile, motivând că aceste sume sunt plătite de către producatorii de chipset-uri de la care achiziţionează componentele pentru iPhone; caz în care Nokia nu poate cere plata pentru un brevet de 2 ori. La această întrebare nu se ştie încă răspunsul;

2. să conteste licenţele Nokia (deşi nici Nokia nu este chiar o companie de garsonieră – a ales doar 10 patente din cele aprox. 10.000 pe care le are în portofoliu, tocmai pentru că sunt evidente şi esenţiale), caz în care vorbim de un proces de durată, costisitor pentru ambele părţi şi cu Nokia riscând să piardă şi sumele pe care le încasează în prezent ca urmare a drepturilor de autor dacă instanţa hotărăşte ca Apple are dreptate;

3. Să plătească – de fapt, experţii din domeniu se întreabă de ce nu a completat  Steve Jobs un cec deja.

Deci până la urmă nu e vorba de strugurii acri, Nokia Smartphone versus iPhone, ci doar de drepturile care-i revin din proprietatea intelectuală.

Deşi mi-e greu să scap de senzaţia că totul are de-a face cu succesul Apple şi reducerea profitului Nokia. Mai ales ca Apple vinde iPhone de peste 2 ani deja.

Oare Palm plăteşte licenţa la Nokia pentru Palm Pre?

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.