Bloom Box: centrala electrică la cutie

De vreo câteva zile vuiește presa în legătură cu o nouă găselniță în lumea energiei sustenabile» : este vorba de Bloom Box, o creație a companiei Bloom Energy (fondată în 2002) în urma unei activități de cercetare derulate timp de mai mulți ani în secret.

Ce este de fapt Bloom Box (sau Bloom Energy Server) și cum lucrează? Evident că detaliile rămân secretul firmei Bloom Energy, dar principiul general de funcționare ar fi următorul: Bloom Box este un dispozitiv care, în urma unor reacții electrochimice declanșate printr-un strat de electrolit, convertește combustibil amestecat cu oxigen (din aer) în energie electrică (fără nici un fel de combustie).  Celulele energetice Bloom Box sunt construite folosind nisipuri comprimate (oxid de zirconiu). Oxigenul intră în celulă printr-o parte în timp ce combustibilul intră prin partea opusă. Celulele propriu-zise sunt discuri din ceramică (de cost redus) vopsite cu o “vopsea” de culoare verde pe o parte (cu rolul de anod) și o “vopsea” de culoare neagră pe partea opusă (cu rolul de catod). Compoziția cele două “vopsele” rămâne secretul companiei Bloom Energy. Discurile sunt separate de un aliaj metalic ieftin în locul metalelor mai prețioase cum ar fi platina, și dispuse în straturi în interiorul unui cub – de exemplu 64 de astfel de straturi pot alimenta cu energie electrică o mică întreprindere. Fiecare celulă este de dimensiunea unei cutii de CD-uri și poate produce cam 25W de energie, suficient pentru a alimenta un bec. Bloom Box-urile sunt modulare, producerea unui sistem care să poată furniza o anumită putere electrică dorită reducându-se la agregarea în sistem a unui număr suficient de astfel de celule. Procesul poate fi urmărit sub forma unei animații Flash aici.

Interesant e și faptul că procesul este reversibil, însemnând că dacă se pompează electricitate în sistem, din moleculele de apă va rezulta hidrogen.

Cât despre eficiența procedeului, K.R. Sridhar (în imagine), fondatorul companiei Bloom Energy, declară că Bloom Box consumă jumătate din volumul de combustibil necesar unei centrale termoelectrice clasice pentru a produce aceeași cantitate de energie electrică, deci are o eficiență dublă.  De exemplu în Statele Unite clienții își vor putea produce propria energie electrică folosind Bloom Box la un preț de 9-10 cenți/kWh, comparativ cu aproximativ 13 cenți/kWh cât ar plăti la compania de electricitate, iar costurile vor continua să scadă pe măsura perfecționării procedeului (în 2004, de exemplu, costurile pe kWh erau de 25 de ori mai mari decât sunt azi).

Combustibilul poate fi de mai multe feluri, deși momentan dispozitivele aflate în exploatare folosesc gaze naturale. Spre deosebire de alte tentative similare, Bloom Box chiar funcționează în condiții atractive, fiind deja utilizată deja de cel puțin un an de un număr de companii cum ar fi Google, eBay, FedEx, Wal-mart, Coca Cola.

Ebay și-a instalat cele cinci exemplare de Bloom Energy Server a 100kW fiecare la locația din San Jose și estimează că obține din Bloom aproximativ 15% din energia necesară, economisind astfel 100000$ în cele 9 luni care au trecut de la instalarea noilor dispozitive (probabil că estimarea nu include și sumele plătite de eBay pentru dispozitivele în sine).

Google și-a instalat în campusul principal un Bloom Box de 400 kW, care în primele 18 luni de funcționare a furnizat 3,8 milioane kWh (la o rată de funcționare de 98%).

Au existat până acum multe tentative de a crea astfel de celule, însă Bloom Box pare să fie prima care își poate dovedi prin exemple practice viabilitatea. Un indiciu suplimentar în această direcție este și faptul că Bloom Box a reușit să capteze atenția unor personalități de prim rang, cum ar fi guvernatorul statului California, Arnold Schwarzenegger, generalul Colin Powell (fost secretar de stat al SUA) sau Larry Page (unul din cei doi părinți ai Google) care au participat la evenimentul de presă organizat acum câteva zile de Bloom Energy.

Bloom Energy Serverele de 100kW pot alimenta cu curent electric aproximativ 100 de case și costă 700000$-800000$. Va exista și o variantă personală de Bloom Box pe care ți-o instalezi acasă și îți asigură curent doar pentru necesitățile proprii (variantă care în 5-10 ani se speră că va putea fi oferită la un preț de aprox. 3000$). Bloom Energy garantează sistemele pentru o durată de funcționare de 10 ani.

Mai jos se poate vedea structura unui Bloom Energy Server în varianta industrială pentru circa 100 de case. Amortizarea investiției într-un astfel de sistem se estimează că ar avea loc în 3 până la 5 ani prin faptul că energia produsă astfel este mai ieftină (datorită eficienței energetice ridicate a sistemului, superioară eficienței termocentralelor).

Bloom Box-ul pentru alimentarea unei case nu este mai mare decât o cărămidă, dar bineînțeles că trebuie să luăm în considerare și spațiul ocupat de instalațiile care îl alimentează asigurându-i combustibilul aferent. Dar în total sistemul nu depășește dimensiunea unui frigider.

Soluția permite reducerea substanțială a costurilor legate de energia electrică, fiind în același timp și mai “prietenoasă” cu mediul înconjurător (funcționarea cutiei are loc cu degajarea unei cantități mult mai mici de CO2 în atmosferă față de cea eliberată în urma procesului clasic de combustie).

Dacă ești cu adevărat interesat de mai multe detalii, poți urmări filmul de mai jos care prezintă soluția pe durata a 60 minute.

Bloom’s design feeds oxygen into one side of a cell while fuel (natural gas, bio gas from landfill waste, solar, etc) is supplied to the other side to provide the chemical reaction required for power. The cells themselves are inexpensive ceramic disks painted with a secret green “ink” on one side and a black “ink” on the other. The disks are separated by a cheap metal alloy, instead of more precious metals like platinum, and stacked into a cube of varying capabilities — a stack of 64 can power a small business like Starbucks.
Share on Facebook
Share on LinkedIn

Acel gen de energie care satisface necesități energetice ale prezentului fără a periclita șansele generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi energetice. O interpretare mai largă poate include utilizarea combustibililor fosili ca surse tranziționale cât timp tehnologiile sunt în curs de dezvoltare, cu condiția să fie dezvoltate în paralel noi surse de energie care să fie puse la dispoziția generațiilor viitoare. O interpretare mai îngustă include doar surse de energie care nu urmează a fi epuizate într-un interval de timp relevant pentru specia umană, care poate include și energia nucleară dacă este utilizată diferit față de modalitatea curentă de utilizare.Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.