Proiecte DARPA care vor schimba lumea

Buna şi bătrâna DARPA» , cum refuză ea să se culce pe laurii celebrităţii şi continuă să investească resurse în proiecte care ne par acum de domeniul ştiinţifico-fantasticului!

Vreau să trec în revistă doar câteva astfel de proiecte care promit să aibă un impact major asupra lumii aşa cum o percepem azi, iar dacă nu credeţi că DARPA poate furniza astfel de minuni, gândiţi-vă pentru o secundă la internet şi modul în care a revoluţionat totul.

Screenshot Halo - scutul invizibil1. Scutul asimetric şi invizibil – s-ar zice că în acest caz oamenii de ştiinţă de la DARPA s-au inspirat atât din jocul video Halo cât şi din filmul Dune regizat de David Lynch, pentru că tocmai au anunţat alocarea a 15 milioane dolari SUA pentru dezvoltarea unui scut asimetric (adică invizibil şi impenetrabil din exterior dar care permite tragerea de focuri de armă din interiorul acestuia) şi auto-reparator care urmează să fie folosit în luptele urbane.

OK, ştiu că sună cel puţin futuristic, dar în documentaţia pusă la dispoziţia publicului de către DARPA se aminteşte la un moment dat de “metamateriale” – materiale compozite ale căror proprietăţi sunt determinate mai degrabă de structura acestora decât de compoziţia lor. Astfel metamaterialele pot avea proprietăţi care acum ne par imposibile cum ar fi indice de refracție negativ (un astfel de scut ar devia orice rază de lumină incidentă pe acesta în jurul lui eliberând-o pe aceeaşi direcţie în cealaltă parte: pentru orice observator exterior, purtătorul scutului este invizibil). Dar să nu vă imaginaţi că acest scut va fâlfâi ca mantia magico-invizibilă purtată de Harry Potter, ci va avea mai degrabă o structură semi-rigidă.

Însăşi DARPA admite că provocarea este uriaşă, obstacolele tehnologice fiind însemnate. “Cea mai dificilă parte va fi realizarea materialelor compozite sau a metamaterialelor cu proprietăţi uni-direcţionale” -spune DARPA, ceea ce practic înseamnă chiar esenţa sistemului.

2. Vindecători magnetici instant? Chiar dacă vor mai trece vreo 5 ani până când scutul asimetric şi invizibil ar putea deveni realitate, chiar şi DARPA ia în calcul varianta ca soldatul din interiorul scutului să fie rănit. Motiv pentru care au pus la bătaie suma de 6,5 milioane dolari SUA pentru “crearea unei platforme tehnologice de ţesuturi care să permită generarea de complexe celulare masive in vitro» sau in vivo» , fără a mai fi nevoie de existenţa vreunei structuri artificiale capabile să susţină formarea de ţesuturi 3D (de regulă tuburi de nano-carbon). Cu alte cuvinte DARPA inteţionează să dezvolte tehnologia care să permită vindecarea rapidă a rănilor prin intermediul unor forţe magnetice capabile să controleze amplasarea celulelor într-un model predefinit pentru o perioadă suficient de mare de timp astfel încât să le permită acestora sintetizarea propriilor structuri de susţinere. E încă devreme pentru a se putea concluziona dacă această tehnologie va reuşi să îndeplinească visul vindecării instantanee a soldaţilor pe câmpul de luptă sau a civililor, dar potenţialul există.

DARPA BioDesign project3. Creaturi sintetice nemuritoare, dar cu mecanism genetic de autodistrugere: BioDesign. Darpa a alocat 6 milioane în bugetul pe 2010 acestui proiect care are scopul de “a elimina arbitrariul din evoluţia naturală”. Obiectivul este asamblarea unui organism biologic sintetic care să respire şi să trăiască dar compus din celule cu rezistenţă sporită la moarte. Iar pentru a evita capturarea acestora de către duşman sau chiar trădarea, acestea vor avea loialitatea înscrisă în codul genetic prin dezvoltarea unor celule care nu vor putea fi modificate ulterior. De asemenea, aceste organisme vor fi uşor de urmărit având un număr de serie, plus un cod genetic care odată lansat va duce la omorârea creaturii printr-o simplă acţionare a unui întrerupător molecular.

La fel ca şi în cazul primului proiect, provocarea mi se pare de-a dreptul supranaturală. Pe lângă depăşirea legilor naturii şi ale vieţii (pe care nu ne putem lăuda că le stăpânim în cele mai mici detalii), nu sunt de lepădat nici aspectele religioase sau bio-etice, fiind vorba la urma-urmei de crearea unei noi super-specii umanoide. Nu poţi trece cu vederea similitudinile dintre acest proiect şi starea de fapt prezenată în filmul Cyborg 2 din 1993 cu Angelina Jolie. Eu înţeleg că acestă variantă este investigată ca alternativă la oamenii reali care îşi dau duhul în războaiele duse de SUA prin lume, dar cu clonele alea ce se mai aude?

4. DARPA – Urban Challenge – Ăsta ar trebui să-l ştiţi mai ales că au existat nişte emisiuni din seria Robocars pe Discovery Science Channel în care s-a vorbit despre el. Urban Challenge este proiectul prin care nişte echipe de entuziaşti sunt puse să construiască autovehicule capabile să se mişte prin trafic şi să execute manevre complexe (depăşiri, parcări sau negocieri de intersecţii) fără intervenţie umană. Pentru a le menţine motivaţia la cote înalte, premiul întâi este un cec de 2 milioane dolari, locul doi – 1 milion dolari iar echipa care ia bronzul primeşte 500.000 dolari. Obiectivul acestui proiect este destul de uşor de ghicit: un viitor în care nu ne vom mai putea angaja ca şoferi pentru Becali sau nea vIri deşi marele câştig va fi că ne vom putea deplasa în trafic mai repede şi mai ales, mai sigur.

Glont ghidat prin laser DARPA5. Glonţul ghidat prin laser. Super proiect de numai 7,5 milioane dolari. Pe lângă scutul asimetric, DARPA vrea să inventeze o soluţie perfomantă şi ieftină care să permită schimbarea controlată a direcţiei unui glonţ proaspăt tras dintr-o armă de foc. Avantajele acestei reuşite sunt copleşitoare: evitarea uciderii forţelor aliate sau a victimelor colaterale, creşterea eficacităţii primului glonţ tras precum şi eficientizarea maximă a muniţiei – plus că face posibilă (retroactiv) teoria care susţinea existenţa unui singur asasin (şi glonţ) în cazul uciderii lui J.F. Kennedy (îşi aminteşte cineva de teoria “glonţului magic“?).


Share on Facebook
Share on LinkedIn

Defense Advanced Research Projects Agency – agenţie din cadrul Departamentului de Apărare SUA responsabilă cu dezvoltarea de noi tehnologii cu utilizare în domeniul militar. Printre realizările sale cele mai prestigioase se numără reţelele de calculatoare (care stau la baza internetului) şi NLS – fiind în acelaşi timp primul sistem hypertext şi un precursor important al omniprezentei interfeţe grafice din lumea IT de aziPowered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5
termen latin care se referă la dezvoltarea unui ţesut sau conducerea de experimente asupra acestuia în afara organismului cu alterarea minimă a condiţiilor naturalePowered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5
termen latin care se referă la efectuarea de experimente folosind un organism viu per ansamblu; exemple de experimente in vivo sunt cele efectuate pe pacienţi în mediul clinic sau testele efectuate pe animalePowered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: NoutăţiTrenduri

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.