Noutăţi pe scurt: 18.02.2010

Tranzacţia Microsoft-Yahoo a primit undă verde de la UE şi DoJ – deşi anunţată oficial prin iunie 2009, înţelegerea dintre cele două nume grele în materia motoarelor de căutare s-a aflat sub scrutinul celor două instituţii (Department of Justice în SUA şi Comisia Europeană în Europa), pentru suspiciuni de încălcare a legilor anti-monopol din SUA şi Europa (subiectul este dezvoltat aici). Microsoft şi Yahoo mai trebuie să primească OK-ul din partea autorităţiilor din Korea, Taiwan şi Japonia pentru a putea pune în practică tranzacţia şi pe aceste pieţe. Deşi integrarea nu va fi finalizată până prin 2010, mă aştept ca Bing să devină în scurt timp motorul de căutare numărul 2 după atot-puternicul Google.

Google spune că acum sunt livrate zilnic 60.000 telefoane care rulează Android – ceea ce ar însemna aproximativ 22 milioane/an, ritm care dacă doar se menţine la nivelul ăsta, până la sfârşitul lui 2010 Google (prin platforma sa, Android) ar depăşi iPhone-ul celor de la Apple (care s-a vândut într-un număr de 16,1 milioane în a doua jumătate a anului 2009). În altă ordine de idei, telefonul titular al celor de la Google, respectiv Nexus One (produs de HTC, deşi Sony-Ericsson au anunţat recent că au declinat oferta Google de a construi un smartphone pentru aceştia) se vinde destul de slab…deocamdată.

Două duzini de companii implicate în comunicaţii s-au unit împotriva Apps Store - AT&T, Orange, Telefónica, China Mobile, Verizon, Sprint, şi alţi operatori de telefonie mobilă au anunţat fondarea Wholesale Applications Community, (Comunitatea Aplicaţiilor En-gros în traducere foarte liberă), creată cu scopul de a oferi o alternativă viabilă la Apps Store-ul lui Apple care deşi anunţă descărcări de ordinul miliardelor, are limitările lui. Deoarece se speră ca într-un an să fie dezvoltat un nou standard care să permită portarea aplicaţiilor între platforme LG, Samsung, şi Sony Ericsson vor pune umărul la proiect. Entităţile acesteie alianţe au împreună peste 3 miliarde de clienţi la nivel mondial, deci iniţiativa ar putea oferi o rezolvare la problema fragmentării sistemelor de operare (şi implicit a aplicaţiilor) pentru telefoanele inteligente.

Microsoft integrează Outlook-ul cu Facebook, My Space şi LinkedIn – în speranţa contracarării efectului produs de Google Buzz. Rămâne de văzut dacă va fi suficient pentru a convinge oamenii să rămână fideli paradigmei computaţionale statice (şi învechite) oferite de Microsoft. Chestiunea este valabilă doar în cazul Outlook-ului care face parte din suita Office 2010.

Călătoreşte cu Transiberianul de la Moscova la Vladivostok cu YouTube şi Google Maps. O călătorie de 8 zile şi 9.226 de kilometri se poate face astfel în aproximativ 150 de ore.

Site-ul cu pricina îi oferă vizitatorului imagini filmate cu o cameră video orientată spre exterior prin fereastra trenului. Mai există un meniu din care poate fi selectată o coloană sonoră gen glasul roţilor de tren, un post de radio rusesc sau citirea cărţii “Război şi Pace” a lui Lev Tolstoi. Toate în limba rusă (cu excepţia sunetului produs de roţile trenului). Progresul călătoriei este actualizat pe Google Maps care oferă şi detalii suplimentare în punctele cheie. De asemenea, se pot şi sări anumite etape mai plictisitoare ale călătoriei.

30 de zile şi 2 echipe de cameramani le-au luat celor de la Google să filmeze cele 150 de ore folosite în clipurile YouTube vara trecută. Dar experienţa merită încercată.

Gluma săptămânii din IT: Microsoft intenţionează să ceară bani pentru ultimul lor sistem mobil de operare! Iniţial chiar am crezut că este o glumă dar se pare că Steve Ballmer a vorbit serios. Microsoft va percepe o taxă (estimată a fi undeva între 5 şi 20 dolari SUA/telefon) operatorilor de telefonie mobilă pentru Windows Phone 7. Şi asta în condiţiile în care Google dăruieşte Android-ul său gratis, iar Apple şi RIM (Research in Motion, producătorii celebrelor smartphone-uri Blackberry) nu vând licenţe ale sistemelor proprii de operare, ci doar produsul final (platforma hardware şi cea software împreună). Nu o consider o mişcare prea inteligentă din partea celor din Redmond.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.