Windows Phone 7 o rupe cu trecutul

A venit și ceasul când Steve Ballmer, directorul general al Microsoft, prezent la Mobile World Congress în Barcelona, a ridicat pânza care acoperea noul sistem de operare pentru terminalele mobile, numit de ei Windows Phone 7.

Nu, nu e nicio greșeală, nu se cheamă Windows Mobile 7, cum mulți dintre noi ar fi anticipat. În ciuda denumirii, Windows Phone 7 este, cum spuneam mai devreme,  un sistem de operare și nu un telefon. O dată cu lansarea noului sistem de operare, despre Windows Mobile se vorbește la timpul trecut. Microsoft renunță la Windows Mobile. Cât despre noua de numire de Windows Phone, mă abțin să comentez inspirația avută de Microsoft în legătură cu asta, dar cert este că trebuie să ne acomodăm cu noua denumire. Nu pot să nu fac o legătură între decizia Microsoft-ului de a schimba numele noului lor sistem de operare și faptul că el nu seamănă absolut deloc, dar deloc, cu sistemele de operare precedente din seria Windows Mobile. E clar că au dorit arate limpede că au rupt-o cu trecutul. Că au scos un sistem total nou, care nu numai că nu seamănă cu produsele lor anterioare, ci nu seamănă nici cu produsele concurenței.

Zvonurile legate de Windows Phone 7 despre care ciripea nu demult colegul meu, Porumbelul, s-au cam dovedit a fi adevărate, după cum vom vedea în continuare, însă cu toate că se bănuiau deja multe dintre noutăți, elementul surpriză a fost puternic pentru că prezentarea Microsoft a plasat subiectul într-o lumină nebănuită care a lămurit multe dintre semnele de întrebare existente.

Deci poți să uiți tot ce știai despre Windows Mobile. Cu Windows Phone 7 au luat-o de la zero. Asta înseamnă inclusiv că aplicațiile Windows Mobile pe care le ai poți să le arunci când treci pe Windows Phone 7 pentru că n-o să le mai poți folosi. E un gest cu atât mai surprinzător din partea lor cu cât nu i-am mai văzut făcând așa ceva vreodată cu un sistem Windows. Toate sistemele lor erau mai mult sau mai puțin compatibile cu versiunile anterioare. Iată că de data asta au luat decizia de a tăia în carne vie, cu orice risc, după ce au concluzionat că a face un sistem care să continue linia Windows Mobile păstrând compatibilitatea le aduce mai multe dezavantaje decât avantaje» .

Microsoft afirmă din capul locului că Windows Phone 7 nu va rula pe orice telefon. Asta pentru că vorbim despre un sistem de operare cu personalitate: în centrul atenției este chiar el însuși, pentru că telefonul e văzut doar ca un corp fizic în care sistemul se manifestă și prin urmare, ca să poată juca rolul de gazdă pentru sistem, trebuie să îndeplinească o serie de specificații stricte. Procesorul, rezoluția ecranului, memoria, toate trebuie să respecte specificațiile. Ba sistemul impune chiar existența a trei butoane fizice (hardware) pe fața telefonului care vor avea funcții bine-definite: Înapoi, Start și un buton “Bing” pentru căutare (nu te miră, nu?).  În plus, Microsoft nu mai permite ca interfața sistemului de operare să fie “acoperită” de alte interfețe puse de OEM, cum ar fi interfețele TouchFLO 3D sau Sense de la HTC.

Pe lângă faptul că interfața seamănă cu cea de la media player-ul Zune HD, ea are un design foarte original, simplu și elegant. Deși compania Microsoft e cunoscută pentru înclinația de a își încărca interfețele grafice cu tot felul de briz-briz-uri plăcute ochiului, care “iau fața” utilizatorului, asta nu s-a întâmplat și în cazul Windows Phone 7. N-o să vezi aici pictograme cu umbre, elemente 3D ostentative, background-uri care să-ți taie respirația (de fapt nici nu are background-uri). Deci elementele decorative sunt reduse la minimum, o excepție notabilă fiind animațiile tranziționale, de efect, de altfel.

Interfața Windows Phone 7 este atât de reușită încât, prin comparație, interfața iPhone-ului lui Apple apare ca demodată. Microsoft nu a venit cu doar încă un sistem de operare pentru mobile la fel ca oricare altul, ci a venit cu o viziune nouă, în care interfața cu utilizatorul este organizată nu în jurul aplicațiilor sau a diverselor funcții care pot fi executate, ci chiar în jurul informației propriu-zise.

Informația e grupată în zone numite “hub”-uri, care corespund zonelor de interes ale utilizatorului: People, Pictures, Games, Music&Video, Marketplace și Office. Deci în loc să deschizi o aplicație din care să-l suni pe Gigel, o alta ca să vezi update-urile pe care Gigel le-a postat pe o rețea socială, apoi o a treia aplicație ca să vezi ce mesaje ți-a trimis Gigel plus încă o aplicație ca să vezi poze cu Gigel (te lasă nervii deja, nu?), o să intri în hub-ul People, îl cauți pe Gigel și apoi ai toate operațiile astea direct la îndemână.

În hub-ul People sunt aspecte care țin de comunicarea cu alte persoane, dar nu e vorba numai de contactele uzuale ale telefonului, ci există și facilități remarcabile legate de rețelele sociale (în speță Windows Live și Facebook; oops, Twitter se pare că nu a fost inclus pe listă). Poți chiar face ca, de exemplu, într-un pătrățel de pe homescreen să urmărești update-urile care vin de la un prieten important de pe Facebook cu care vrei să ții legătura îndeaproape. Hub-ul Music + Video îți oferă o funcționalitate similară cu cea dată de Zune HD, iar hub-ul Games îți face legătura cu un profil al unui user de Xbox și ai posibilitatea de a juca jocuri.

Butonul Start pe care îl știi de la Windows Mobile și care poate fi apăsat pe touchscreen este acum istorie. Ai acum butonul fizic cu funcția Start, dar dacă-l apeși să nu fii surprins dacă nu se mai deschide niciun meniu, pentru că o să-ți apară în schimb un homescreen plin de pătrățele reprezentând diverse aplicații. Fiecare aplicație este reprezentată în mod dinamic, deci în pătrățelul corespunzător vei vedea un conținut care se poate actualiza din mers, de exemplu dacă e vorba despre galeria foto, în pătrățelul respectiv ți-ar putea apărea un slideshow cu ultimele poze pe care le-ai făcut cu telefonul.

Prin organizarea interfeței din hub-uri în jurul informației și nu al funcțiilor, Windows Phone 7 se deosebește clar de iPhone OS sau de Android, oferind o experiență mai fluidă, mai “umană”. Ceea ce nu înseamnă că în Windows Phone 7 nu există și funcții sau aplicații, dar organizarea hub-urilor în felul descris anterior este în mod sigur un pas înainte față de ce oferă concurența.

Când am citit zvonurile vânate de Porumbel privitoare la faptul că Windows Phone 7 nu va avea multitasking mă gândeam că ar fi stupid ca Microsoft, care are în prezent Windows Mobile cu multitasking, să renunțe la el. Ei bine, se pare că noul sistem de operare seamănă mult cu iPhone OS din punctul de vedere al multitasking-ului, în sensul că, da, chiar nu are un multitasking real. Totuși există mecanisme pentru ca să poată fi rulată muzică în background sau aplicații care zac suspendate în background să fie reactivate în anumite situații. Microsoft a evitat până acum să afirme răspicat faptul că noul sistem NU este capabil de multitasking, dar lucrurile par să indice în această direcție.

Un mare semn de întrebare este dacă nu cumva Microsoft a ajuns cam târziu pe piață cu Windows Phone 7, care este un nou-născut, în timp ce produsele concurenței (Android, iPhone OS) sunt bine maturizate. Primul telefon cu Windows Phone 7 se prefigurează la orizont abia spre sfârșitul anului 2010 iar noul sistem de operare va atinge maturitatea probabil nu mai devreme de 2012.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Lansarea un nou sistem fără grija menținerii compatibilității cu versiunile anterioare prezintă avantaje majore, permițând producătorului să facă un mare salt înainte pe plan conceptual iar sistemul rezultat să fie mult mai curat și mai eficient decât unul care ar fi ieșit încorsetat de povara menținerii compatibilității (cam ca o căprioară zveltă comparativ cu un dinozaur decrepit supus unei intervenții chirurgicale de face lifting). Reversul medaliei este frustrarea utilizatorilor care au nevoie de compatibilitate pentru că nu pot renunța la aplicațiile existente mai ales că nu întotdeauna găsesc un echivalent satisfăcător care să meargă pe noul sistem. Dar așa e viața, nu le poți avea pe toate.Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: AnalizeNoutăţi

Etichete:

Despre autor: Deși pare uneori cam supărat pe viață, de obicei se abține de la critici gratuite, preferând să publice cu preponderenţă analize obiective ale diverselor trenduri din IT. Cu toate că este o fire destul de agitată, totuși nu prea deschide gura decât când știe exact ce vorbește. După cum se poate vedea și din gravatarul lui, nu mai are toate țiglele pe casă... Umblă vorba prin sat că Şopârloiul şi TransMix ar fi una şi aceeaşi persoană.


Pingbacks

  1. [...] de 1GHz și 512MB RAM nu sunt cele minime pentru a putea rula (cum se întâmplă în cazul lui Windows Phone 7), ci sunt cele recomandate, știre care-i mai reduce puțin din aura exclusivistă [...]

  2. [...] Microsoft a început proiectarea următorului sistem de operare pentru telefoane mobile de la o coală albă de hârtie. În luna februarie 2010 Steve Ballmer (bosul actual al lui Microsoft) a dezvăluit publicului o [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.