Realitatea augmentată – viitorul începe azi

Am aflat de curând că realitate augmentată (sau îmbogăţită) nu este unul şi acelaşi lucru cu realitatea mixtă. În timp ce în cazul unei realităţi augmentate subiectul uman se mişcă în realitatea asta naturală în care trăim cu toţii dar raza vizuală îi este îmbogăţită cu elemente virtuale, în realitatea mixtă mediul înconjurător este format dintr-o îmbinare de elemente ale realităţii virtuale cu obiecte din cea naturală. Un exemplu bun cred că este cel al unui holodeck în care există nişte obiecte materiale (gen nişte scaune sau o masă).

Săptămâna asta s-au întâmplat mai multe evenimente care au legătură cu realitatea augmentată dintre care trei consider că merită să le detaliez aici:

ochelari ski transcend cu realitate augmentata1. Dintr-un parteneriat curajos făcut de două companii Zeal Optics şi Recon Instruments s-au născut ochelarii de ski Transcend care au caracteristicile unui HUD» purtat de cyborgii din filmele SF. Pe lângă faptul că au echipamentul hardware necesar pentru a măsura viteza, altitudinea, temperatura şi coordonatele GPS (informaţii care sunt afişate pe ecranul existent în vizor), încărcarea şi transferul datelor se realizează printr-un port USB. Butoanele din lateralele ochelarilor permit navigarea prin meniul display-ului iar producătorii promit că până în momentul lansării (toamna aceasta la un preţ estimat între 350-450 dolari SUA) vor include printre multe alte chestii incitante, hărţi ale pârtiilor de ski, integrare cu telefonul mobil sau posibilitatea de a înregistra imagini video. Puteţi vedea mai jos clipul de prezentare:

Eu i-aş purta şi prin oraş în timpul verii la cât de cool mi se par.

2. La conferinţa TED» 2010 din California, Google şi Microsoft au prezentat fiecare îmbunătăţirile pe care doresc să le aducă ultra-apreciatelor platforme online de vizualizare a Pământului, Google Earth şi Microsoft Bing Maps. Voi începe cu Google cu al său Liquid Galaxy, un proiect care constă practic într-o instalaţie constituită din 8 ecrane pe care imagini din Google Earth şi Street View sunt afişate cu ajutorul puterii furnizate de 8 servere ce rulează Linux. Echipamentul este comandat şi prin voce iar senzaţia pe care o oferă este cel puţin spectaculoasă dar poate fi înlocuită rapid cu una de ameţeală (mai ales dacă nu eşti prieten cu înălţimile).

3. Dacă Google Liquid Galaxy este proiectul inginerului Jason Holt născut ca urmare a regulii 20% timp de voie» , se vede de la o poştă că viitorul Microsoft Bing Maps are o întreagă echipă în spate, cel puţin din calitatea clipului de prezentare. Echipa din Redmond ne ademeneşte cu un Bing Maps care va încorpora într-un mod natural şi intuitiv hărţile deja existente cu poze de pe Flickr (care au fost geo-localizate în momentul fotografierii şi sincronizate cu serverele Microsoft),  clipuri video, imagini panoramice din interiorul clădirilor şi chiar o imagine a cerului prin intermediul Worldwide Telescope. Rezultatul este un produs care arată bine, cel puţin în teorie:

Eu cred că se poate concluziona lejer că suntem gata să ne lansăm în era tehnologiei 3D, mai ales că pedalăm de ceva vreme în spaţiul digital bidimensional.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Head-up display înseamnă orice ecran transparent montat în raza vizuală a utilizatorului care afişează informaţii fără ca acesta să fie nevoit să-şi mişte capul în altă direcţie decât cea naturalăPowered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5
este o societate mică non-profit şi dedicată sloganului “Idei care merită răspândite“. Totul a început în 1984 sub forma unei conferinţe care a adunat laolaltă oameni din 3 lumi: Tehnologie (Technology), Divertisment (Entertainment) şi Design dar scopul acesteia s-a diversificat continuu de atunci. Alături de conferinţele ţinute anual în Long Beach – California şi Oxford – Anglia (începând cu acest an o conferinţă se va ţine şi în India), TED mai înseamnă un site de succes accesabil la adresa www.ted.com precum şi un premiu anual TED.Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5
inginerii angajaţi la Google au la dispoziţie opţiunea 20% care reprezintă durata timpului în care sunt plătiţi pe care o pot aloca proiectelor ce-i pasionează. Google Suggest, AdSense pentru conţinut şi Orkut sunt câteva din rezultatele notabile ale acestei reguliPowered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: NoutăţiTrenduri

Etichete:

Despre autor: Deși pare uneori cam supărat pe viață, de obicei se abține de la critici gratuite, preferând să publice cu preponderenţă analize obiective ale diverselor trenduri din IT. Cu toate că este o fire destul de agitată, totuși nu prea deschide gura decât când știe exact ce vorbește. După cum se poate vedea și din gravatarul lui, nu mai are toate țiglele pe casă... Umblă vorba prin sat că Şopârloiul şi TransMix ar fi una şi aceeaşi persoană.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.