Noutăţi pe scurt: 14.02.2010

Când o va depăşi inteligenţa artificială pe cea umană? Vreo 21 de experţi în materie de inteligenţă artificială s-au hazardat să estimeze anul în care calculatoarele (sau roboţii echipaţi cu acestea) vor fi mai deştepte decât noi, oamenii. Astfel 7 dintre aceştia prevăd că peste vreo 20 de ani un calculator va câştiga premiul Nobel în timp ce un număr de 5 experţi sunt de părere că punctul unu va fi realizat cu ajutorul super-inteligenţei umane (ceva creiere ajutate de nişte chipuri). Un expert s-a încumetat să afirme că în aproximativ 30 de ani toată munca intelectuală care e făcută în prezent de oameni şcoliţi va putea fi prestată de calculatoare pentru preţul câtorva bănuţi pe oră, ducând probabil la dispariţia job-urilor plătite decent azi. Toţi experţii au fost de acord că dovada indubitabilă a superiorităţii inteligenţei artifiale asupra celei umane va fi trecerea testului Turing.

explozie solaraExploziile solare ar putea perturba reţeaua de sateliţi GPS – Cercetătorii britanici au ajuns recent la concluzia că Soarele nostru este pe cale să traverseze o perioadă de activitate maximă care se va lăsa cu niscai explozii solare puternice, însoţite de nişte radiaţii de toată frumuseţea, care ar putea cauza întârzieri în transferul datelor de la sateliţii GPS la receptoare (adică ceea ce avem noi toţi montat în maşină deasupra detectorului de radar). Deşi e foarte probabil ca efectul să fie mai degrabă deranjant decât periculos, greşelile raportate de sculele noastre GPS ar putea fi de până la 10 metri (şi aşa generaţia actuală de GPS-uri nu este cu mult mai precisă), dar sunt posibile şi simptome de lipsă a semnalului pentru câteva ore. Poate aşa ne vom concentra mai mult asupra drumului, căutând indicatoarele.

Skyfire a cumpărat Kolbysoft – OK, să o luăm încetişor: Skyfire este singurul browser pentru platforma mobilă care se descurcă decent în afişarea atât a site-urilor care au conţinut vizibil cu Flash-ul de la Adobe sau Silverlight-ul lui Microsoft.Iar performanţa asta o reuşeşte prin-un truc: tot traficul făcut prin intermediul browser-ului trece prin serverele lor proprii care se ocupă cu micşorarea şi prelucrarea acestuia astfel încât să fie digerabil pe un smartphone. Deci atenţie la pornoşagurile pe care le vedeţi cu Skyfire, pot fi foarte uşor monitorizate chiar de la producătorul navigatorului. Singura lui hibă e că în prezent nu este disponibil decât pentru Windows Mobile şi Symbian S60. Kolbysoft sunt dezvoltatorii Steel, cel mai popular browser al platformelor care rulează Android. Skyfire a pus achiziţia pe seama intenţiei acestuia de a migra de pe complicatul motor de randare Gecko la WebKit, folosit şi de Safari varianta compatibilă cu WebOS sau Android. Eu cred că Skyfire va lansa curând o versiune de browser pentru Android.

Nu te mai obosi să-ţi actualizezi antivirusul: a început războiul viruşilor! Un troian născut prin mama Rusie şi cunoscut sub numele de “Spy Eye” a infectat nişte calculatoare deja compromise de un alt troian “Zeus” furând datele strânse de acesta şi distrugându-l pe cel din urmă. În condiţiile astea, ce rost mai are să-ţi ţii antivirusul cu semnăturile la zi, dacă viruşii au început să se războiască între ei?

Motorola se sparge în două – Deşi au început recent să dea semne de revigorare, asta după ce au stat pe marginea hăului numit faliment timp de câţiva ani buni, Motorola a anunţat că se va împărţi în două companii independente: una care va fi practic actuala divizie de telefoane şi celalaltă care se va ocupa cu sculele wireless şi de reţelistică. Să sperăm că acest lucru le va furniza inspiraţia necesară pentru a lansa un Nexus Two care să se ridice la pretenţiile lui Google.

GScreen va lansa un laptop cu 2 monitoare culisante de 17,3 inchi – asta după ce anul trecut compania din Alaska a anunţat că are în  lucru unul similar dar cu monitoare de 15,4 inchi, dar la care a renunţat pe motivul că nu oferă destul spaţiu pentru desktop. E destul de clar că saltul ăsta în sus pe diagonală îl cam mută pe nişa laptop-urilor “cărabile”, deşi inovaţia l-ar putea face apetisant pentru amatorii de exotism.

Scula va fi echipată cu un procesor Intel Core i7-620M la 2,66 GHz, 4 GB RAM, placă video NVidia GeForce GTS 150M cu memorie de 1GB şi va rula Windows 7 Professional. Deşi pare destul de dolofan, CEO-ul companiei Gordon Stewart a declarat că nu va cântări mult peste 3,6 kilograme şi că va fi disponibil online începând din luna mai 2010 inclusiv la Amazon.com şi Buy.com pentru suma de 2895 dolari SUA. Eu le ţin pumnii ca nu cumva să se răzgăndescă din nou şi să amâne lansarea până când scot un nou model cu ecrane de 20 inchi.

Bing creşte pentru prima oară în dauna lui Google! – În ianuarie 2010, conform graficelor publicate de comScore (acelaşi bănuit aici de simpatie pentru Microsoft), Bing a crescut cu 0,6 procente, în timp ce Google şi Yahoo au scăzut fiecare cu câte 0,3%. Măcar atâta bucurie să aibă şi Steve Ballmer după zecile de milioane de dolari investite în motorul lui de căutare!

Grafic comScore motoare de cautare online ianuarie 2010

În caz că te întrebai de unde câştigă Microsoft cei mai mulţi bani… uite răspunsul:

Profitul Microsoft pe divizii 2006-2009

După ce s-a uitat 5 secunde pe graficul de mai sus, oricine realizează că grosul banilor lui Bill Gates vine din vânzarea suitei Office şi a sistemului de operare Windows (se vede cu ochiul liber cum au luat-o la vale vânzările de Vista înainte de lansarea 7-lui în septembrie 2009). După cum era lesne de bănuit, serviciile online şi divizia telefoanelor mobile sunt nişte găuri de bani. Să vedem ce valuri va face Windows (Mobile) Phone 7 care va fi lansat mâine la MWC» în Barcelona şi să sperăm că zvonurile astea nu vor fi confirmate.

WiLink 7.0 - Texas InstrumentsTexas Instruments va lansa un chip 4 în 1. – şi va fi primul capabil să realizeze operaţiile făcute în mod normal de un chip GPS, unul wireless, Bluetooth şi emitător/receptor FM; totul pe acelaşi soclu, pentru 30% mai puţini bani şi cu un consum cu 50% mai mic. Asta este o veste foarte bună pentru iubitorii de gadget-uri (adică pentru cam toată lumea). Uite un exemplu clasic de companie valoroasă care nu încetează să fie inovatoare odată cu trecerea timpului.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Mobile World Congress – Congresul Mondial al telefoanelor mobile, locul unde se anunţă de obicei în fiecare an marile noutăţi din acest domeniuPowered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.