Windows Mobile 7 – un pas înainte și doi înapoi?

Zvonlandia este un tărâm care nu cunoaște odihna. Au apărut zvonuri calde despre sistemul de operare Windows Mobile 7 al lui Microsoft, despre care sunt așteptate mai multe informații cu ocazia manifestării care va avea loc peste o săptămână și un pic la Barcelona sub numele MWC (Mobile World Congress).

Se pare că Windows Mobile 7 (sau Windows Phone 7 cum i se mai spune) va avea o interfață grafică asemnănătoare cu cea de la actualul media player portabil Zune HD, ecranul de start fiind complet redesenat. Interfața grafică va purta numele de cod METRO și a fost descrisă ca fiind foarte curată, cu suflet și plină de viață.

Noul sistem de operare va oferi suport pentru integrarea cu consola de jocuri Xbox, integrarea cu Zune și va avea și facilități pentru interacțiunea cu rețelele sociale.

Se mai zvonește că navigarea pe telefoanele cu Windows Phone 7 va fi superioară și mai rapidă comparativ cu cea oferită de iPhone 3G.

Foarte frumos până aici. Însă Windows Phone 7 va avea și o serie de restricții:

 • nu va avea multitasking, mai exact aplicațiile care vor ajunge în background vor fi suspendate; totuși va exista posibilitatea ca ele să fie notificate în cazul în care apare un eveniment care le privește (sună vag cunoscut?);
 • nu va mai permite rularea altor interfețe grafice deasupra lui, cum ar fi interfața TouchFlo 3D sau Sense oferită de HTC pe telefoanele proprii peste Windows Mobile;
 • nu va avea suport pentru Flash, cel puțin în faza inițială (parcă mai era pe piață un sistem care nu oferea suport pentru Flash, îmi scapă acum..);
 • nu va putea rula aplicațiile mai vechi (ex. cele care rulau pe Windows Mobile 6, 6.1 și 6.5);
 • nu vor putea fi instalate aplicații downloadate de aiurea, doar cele luate de pe Windows Marketplace for Mobile, care vor putea fi testate în regim try before you buy (vai, ce bine!) – (hm?! :-/ nu e și asta luată de pe undeva?);

Acum trecând peste glume, renunțarea la multitasking, lipsa suportului pentru Flash și impunerea unui ecosistem închis de aplicații vor face Windows Phone 7 să semene mai mult cu iPhone OS-ul lui Apple, motivația și efectele unui astfel de gest mie personal nefiindu-mi clare încă.

Primul telefon rulând noul sistem de operare îl vom vedea, probabil, în luna septembrie, dar dacă zvonurile se vor confirma am senzația că tot mai multe priviri se vor îndrepta către Android.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: NoutăţiSmartphone

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

 1. Dan spune:

  Cum sa te numesti Windows 7 Phone, si sa nu ai multitasking ? Zau daca mai inteleg ceva din “politica” Microsoft. Astia parca sunt batuti in cap, jur ! Pai in conditiile acestea, suprematia va fi clar castigata de Symbian si Android.

  • Porumbelul spune:

   Crede-mă că n-am înțeles nici eu care ar fi rațiunea. Să așteptăm mai bine Mobile World Congress și o să ne lămurim atunci.

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.