Psihoza SPAM-ului – Ep.2

În primul episod al seriei am văzut ce este SPAM-ul și care sunt principalele “nevoi” ale noastre cărora spammerii încearcă să le vină în întâmpinare prin ofertele lor “generoase” cu care încearcă să ne ghicească gândurile. Să continuăm explorarea îndreptându-ne atenția înspre metodele folosite pentru recoltarea adreselor de mail către care va fi trimisă avalanșa de mesaje nedorite.

Știi mailurile alea simpatice cu atașamente Powerpoint care se propagă din aproape în aproape? Alea cu pisicuțe și cățeluși numai buni de pupat, construcții interesante, lucrări de artă bizară, mai nou informații alarmante despre vaccinul antigripal A/H1N1, peisaje superbe care pot juca și rol de fundal pentru mesaje religioase sau pentru mesaje de tipul ajută-te singur, puse pe o coloană sonoră care să te sensibilizeze. Mai ales femeilor le datorăm prezența unor astfel de mesaje în căsuțele noastre. Nu vreau să spun că mesajele din categoria asta sunt SPAM, pentru că în general ele nu sunt trimise la întâmplare ci se trimit mai degrabă cunoștințelor care se presupune că le apreciază sau în cel mai rău caz nu se opun ideii de a le primi. Altceva am de spus legat de ele. Ai observat cum sunt trimise mesajele astea? Subiectul începe adesea cu Fw: (sau chiar Fw: Aw: Fw: etc..), și prima parte a mesajului e de forma:

— On Wed, 1/13/10, Maria Xulescu <maria_xulescu@yahoo.com> wrote:

> From: Maria Xulescu <maria_xulescu@yahoo.com>
> Subject: Fw: Protectie A(H1N1)
> To: “Popescu Madalina” <madalina_xxxxx@yahoo.com>, “Camelia Marin” <camelia_yyyyy@yahoo.com> ……………………….

Și în continuare apare o listă luuuungă-lungă de adrese de mail care pe tine chiar nu te privesc în niciun fel. Iar dacă ești norocos o să găsești în mesaj mai multe astfel de secțiuni consecutive, fiecare cu câte o listă interminabilă de adrese de mail. Și undeva, mult mai jos, apare și conținutul propriu-zis care ți-a fost trimis și eventualele documente atașate.

De ce se întâmplă asta? Pentru că oamenii fac forward la mesaj pur și simplu, selectează în câmpul To: lista lor de cunoștințe în bloc și dau Send. Fac asta din neștiință sau nepăsare iar rezultatul tocmai l-am văzut. Ok, și ce e rău în asta? Păi se formează astfel liste lungi de adrese de mail care ajung la un moment dat în mâinile spammerilor. Da, listele de adrese de e-mail (valide) devin bunuri de consum. Ele sunt eventual sortate după diverse criterii (de exemplu limba vorbită de titulari), primesc o valoare de piață și sunt tranzacționate în lumea spammerilor ca orice altă marfă.

Asta este doar una din multiplele metode folosite pentru recoltarea adreselor de mail. Ele se mai recoltează în mai multe alte moduri.

De exemplu prin utilizarea unor programe speciale (boți) care se apucă să acceseze site-uri web și extrag din paginile parcurse toate adresele de mail pe care le-au întâlnit. Probabil ai văzut pe unele site-uri adrese de mail date în forma vasile punct popescu la yahoo punct com în loc de formatul standard vasile.popescu@yahoo.com. Sunt date așa în speranța că boții respectivi nu se vor prinde că acolo este o adresă de mail și astfel o vor rata, neincluzând-o în listele de adrese de mail pe care le colectează în urma activității lor.

Sau poate ai dat peste site-uri unde dacă îți lași adresa de mail poți primi pe mail diverse glumițe sau alte prostioare/porcărioare. Tot la spammeri ajung și astea.

Spammerii se mai înscriu și pe liste de trafic intens (mailing lists) cu scopul de a afla adresele de mail ale celor care trimit mesaje pe listă ca să le bage și pe alea la borcan.

O metodă foarte “elegantă” este răspândirea de viruși care după ce ți-au infectat calculatorul îl scormonesc bine căutând orice urmă de adresă de mail iar lista obținută se trimite automat “acasă” unde se adaugă la o bază de date care crește ca prin minune singură, fără ca beneficiarul să se agite prea mult.

Și cum se trimite de fapt puhoiul de mesaje SPAM? Păi în mod sigur nu se apucă nimeni să ia la mână listele de adrese de mail, ar fi mult prea anevoios și ineficient. Metodele sunt automatizate și atât de eficiente încât provoacă adevărate furtuni de mesaje care bântuie Internetul în lung și în lat în căutarea destinației finale: căsuțele de mail ale utilizatorilor. Cu cât mai multe cu atât mai bine. Și crede-mă, se trimit multe mesaje. Atât de multe încât o grămadă de servere de mail ajung să fie puse pe burtă, încovoiate de tonele de mesaje de SPAM care le-au fost băgate pe gât.

Într-un episod viitor o să discutăm mecanismul de propagare al mesajelor SPAM și principalele sisteme de protecție antispam care sunt utilizate în internet, atât la nivelul serverelor de mail cât și la nivelul utilizatorului final.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: AnalizeeCrimeGlosarTrenduri

Etichete:

Despre autor: Este fetiţa trupei, cea guralivă şi amuzantă; ne place s-o buzărim de câte ori avem ocazia ca s-o ofticăm, dar nu ne iese întotdeauna pentru că din nefericire ține la glumă. Atenție, deși e fată nu trebuie subestimată pentru că este deţinătoarea unor cunoştinţe solide de IT pe care ştie să le pună în ecuație ca să obțină ce vrea.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.